Biznis i politika
StoryEditor

Robna razmjena s Turskom porasla za 13 posto

18. Siječanj 2023.
HGK Hrvatsko Turski gospodarski forum_1

Turske tvrtke već etablirani partneri u turizmu, građevini i financijskom sektoru

Na Hrvatsko-turskom gospodarskom forumu održanom u Hrvatsog gospodarskoj komori okupilo se više do 40 hrvatskih i 40-tak turskih tvrtki. Turske tvrtke zainteresirane su za suradnju u područjima graditeljstva, inženjeringa, građevinskih materijala, namještaja, transporta i brodogradnje, rečeno je na forumu.

- Uvjeren sam da postoji značajan prostor za međusobnu suradnju, razmjenu roba i usluga ili pak zajedničko nastupanje na trećim tržištima. Za HGK Turska je jedno od strateških tržišta, u idućem razdoblju planiramo niz aktivnosti kako bi se naša suradnja unaprijedila, a planiramo i otvaranje predstavništva HGK kako bi gospodarstvenicima naših zemalja olakšali poslovanje i potakli ih na suradnju,“ rekao je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš.

Robna razmjena s Turskom je u prvih šest mjeseci prošle godine rasla za 13 posto, na 501,8 milijuna dolara, uz rast izvoza iz Hrvatske u Tursku od 2,4 posto. Turski proizvodi i investitori nisu nepoznanica na hrvatskom tržištu, prisutni su već niz godina u turističkom i financijskom sektoru, a zadnje vrijeme i kao pouzdan partner u građevinskoj operativi. Jedno od značajnijih turskih ulaganja realizirano je krajem prošle godine kada je grupacija Yildirim ušla u vlasničku strukturu Petrokemije Kutina, strateške hrvatske tvrtke za proizvodnju mineralnih gnojiva. Dvije tvrtke dobile su i posao obnove zgrade MVEP-a i bolnice Sestara milosrdnica u Zagrebu.

- U KBC-u Sestre milosrdnice obnavljamo šest objekata, koji su oštećeni u potresu 2020. te planiramo završetak obnove u roku od 23 mjeseca - rekao je Mustafa Caner Ulukaya, zamjenik voditelja projekta iz tvrtke Akfen Construction Company, koji je dodao kako planiraju nakon završetka ovog projekta vidjeti i koje su mogućnosti ulaganja u turističku infrastrukturu.

- Naša tvrtka obnavlja zgradu Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Nadamo se da će nam to što radimo biti dobar primjer za neke buduće ostale projekte - rekao je Tuğrul Turgut, voditelj projekta iz tvrtke Feka Construction Company o obnovi zgrade MVEP-a.

Trenutno najznačajnija građevinska aktivnost u Hrvatskoj prisutna je u području željezničke infrastrukture u kojoj se u Hrvatskoj do kraja desetljeća očekuje snažan investicijski ciklus. Tvrtka Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret početkom 2020. godine je s HŽ infrastrukturom potpisala ugovor o rekonstrukciji postojećeg i gradnji drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Križevci - Koprivnica - državna granica s Mađarskom. Riječ je o projektu vrijednom 320 milijuna eura bez PDV-a, a 85 posto sufinancira se iz EU fondova.

Predsjednik Trgovinske i industrijske komore grada Ünye Irfan Akar, ujedno i predvodnik turskog gospodarskog izaslanstva, predstavio je okrug u kojem djeluje njihova komora s oko 200 tisuća stanovnika i više od 1500 članica. Grad je ujedno i međunarodna luka, a najznačajniji dio gospodarske djelatnosti odnosi se na proizvodnju lješnjaka, obradu metala i drveta, proizvodnju opreme za dom, tekstilnu industriju, brodogradnju te građevinu, koja je i bila fokus ove delegacije.

- Naše tvrtke imaju veliki potencijal i nadamo se budućim suradnjama - istaknuo je Akar, dok je veleposlanik Turske u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran dodao kako vjeruje  da će ovaj posjet doprinijeti  gospodarskim odnosima dvaju zemalja koji se sve više razvijaju.

- Posjet predsjednika Erdogana svakako je dao doprinos toj suradnji i dodatan vjetar u leđa. Nadamo se da ćemo imati priliku pružiti našu pomoć i u obnovi područja pogođenim potresom - zaključio je Selim Kiran.

19. ožujak 2023 13:22