Biznis i politika
StoryEditor

Rusija je zemlja koja će s vremenom pobijediti samu sebe

25. Svibanj 2022.

Piše: Roko Kalafatić

Krize u svjetskim opskrbnim lancima su već krenule, a samim time i novi izazovi za kompanije koje se na sve nestabilnijem tržištu jedva snalaze. Uz sve to, rat u Ukrajini i dalje divlja, a to prije svega utječe na odnos Rusa s ostalim državama.

Općepoznato je da SAD i Rusija dijele dugu povijest koja se najbolje može protumačiti stavom 'čiji je veći', a ovaj put Zapad ne samo da laje, već i grize.

SAD je poduzeo drastične mjere

Američko je ministarstvo financija ovaj tjedan poduzelo velik korak prema guranju Rusije u još veću krizu - najavilo je da više neće dopuštati Kremlju da plaća dugove američkim vlasnicima obveznica.

Riječ je o vrlo drastičnom potezu koji Rusiji gotovo pa onemogućava da izbjegne neispunjavanje obaveza prema državnom dugu ili njihovo kršenje, objavio je Reuters. Moskva je taj potez pokušavala izbjeći još otkako je samouvjereno pokrenula rat s Ukrajinom.

Podsjećamo, Bidenova je administracija uvela sankcije ruskoj središnjoj banci još na samom početku agresije na Ukrajinu, ali u puno blažem obliku. Ipak, tada je Rusija barem bila oslobođena plaćanja obveznica i mogla je uredno plaćati svoje kreditne obaveze prema američkim vlasnicima istih.

Licenca koja to dopušta ističe ovaj tjedan, a američko Ministarstvo financija poručilo je kako to neće biti moguće – ona neće biti obnovljena. U prijevodu, situacija u kojoj se nalazi Rusija je takva da američke banke više neće obrađivati otplate dugova, makar Rusija iste pokuša izvršiti.

Dug ruske vlade prema američkoj trenutno iznosi oko 20 milijardi dolara u obveznicama. Uz to, Rusija duguje oko 500 milijuna dolara za plaćanje kamata tijekom sljedećeg mjeseca, izjavio je za Washington Post Gerard DiPippo, viši stručni suradnik s ekonomskog programa Centra za strateške i međunarodne studije.

Za sve postoji prvi put

Zanimljivo je, a i puno govori, da ovakav potez američka vlada nije napravila ikad u svojoj povijesti. Uz to, teško je za vjerovati da će se ti dugovi ikada podmiriti, a američko ministarstvo financija već je najavilo jedan dio šire financijske kampanje protiv Rusije kao odgovor na njihovu agresiju na Ukrajinu.

Zbog toga je moguće da se rusko gospodarstvo smanji za rekordnih 15 posto zbog svih sankcija Zapada. Jasno je da su svi ti potezi Bijele kuće indikator da je kremaljska elita na američkom nišanu, a padat će zbog međunarodnih deviznih rezerva i blokade ključne uvozne tehnologije uz ostale mjere.

Prisilno plaćanje dugova bila bi još jedna točka na popisu ruskih ekonomskih crnih mrlja, ali stručnjaci procjenjuju da to može imati razne neposredne utjecaje na njihovo gospodarstvo, objavio je Washington Post.

Iako se prethodno navedena licenca odnosi samo na američke državljane, njezino otkazivanje neminovno predstavlja velik izazov za Rusiju jer sa sobom povlači pitanje isplata drugim vlasnicima iste te licence. Taj problem koji se, zapravo, vrlo diplomatski može nazvati 'izazovom' je gotovo neizbježan s obzirom da američke institucije imaju jednako složen proces plaćanja u globalnom financijskom sustavu.

Makar su problemi s obveznicama trenutno najnovija nedaća koja je zadesila Ruse, čiji predsjednik kao da je stajao na grmljavini s željeznom kapom i mislio da ga grom neće pogoditi, to je samo jedan od brojnih problema.

Tko više gubi u besmislenom ratu

Reuters je nedavno objavio da su sankcije uvedene Rusiji zbog pokretanja najvećeg kopnenog rata u Europi od Drugog svjetskog rata razlog zamrzavanja gotovo polovice ruskih deviznih rezervi u vrijednosti od 640 milijardi dolara.

Kako stvari stoje, a i kako smatra Njemačka, EU se već dogovorila za embargo na uvoz ruske nafte, u svega nekoliko dana. Ruska tromjesečna invazija koju vjerojatno percipiraju kao oslobodilačku misiju, neutemeljen je izgovor za besmisleni rat.

Jedini smisao koji možda ima je onaj za Rusiju i njen vrh – promjena je u ovom trenutku neizbježna, kako ekonomska, tako i politička. Ruski zastupnici također su razradili nacrt zakona kojim se dopušta preuzimanje stranih tvrtki koje su zemlju ostavile pustim poput Černobila, jer tko bi uopće htio ostati u zemlji s kojom nitko ne želi imati posla.

Agencije za kreditni rejting, objavio je Reuters, prije rata su Rusiju ocjenjivale kao investicijsku, a sada ju vodeće agencije uopće ne ocjenjuju.

Potrebno je samo vrijeme, koje Rusiji curi sve brže, da budemo svjedoci zemlje koja je pobijedila samu sebe.

24. travanj 2024 20:13