Biznis i politika
StoryEditor

S dolaskom eura kune na oglasnicima dobile veliku popularnost

05. Siječanj 2023.

Sa službenim dolaskom eura ‘na vlast‘, kune broje svoje zadnje dane u prijelaznom razdoblju na novu valutu. Kuna će tako uskoro postati kolekcionarski predmet, a čini se da su se već sada po oglasnicima počele prodavati po kolekcionarskim cijenama.

Na Njuškalu je tako osvanuo i oglas u kojem se jedna novčanica od 10 kuna iz 1995. godine prodaje za 13,27 eura, odnosno za 100 kuna, dok se novčanica od 200 kuna iz 1993. godine prodaje za 67 eura.

Riječ je tu o novčanicama koje je i ranije bilo iznimno teško pronaći, a imaju i visoku numizmatičku vrijednost pa nije čudo da se za njih danas traži malo bogatstvo. Mnogi su građani tako u uvođenju eura vidjeli i priliku za profit.

Od onih najmanjih do najvećih, prodaju se novčanice svih apoena, a ista je sudbina dočekala i kovanice pa se tako mogu pronaći i kovanice do dvije lipe, odnosno njih deset, po cijeni od 6,64 eura (50 kuna, a novčanice od 500 kuna prodaju se po cijeni od 200 eura, odnosno 1500 kuna.

Zbog velike zainteresiranosti za novčanice koje ‘odlaze‘ posljednjih su dana u prvi plan došli numizmatičari koji pak tvrde bi velike novčanice, recimo 200 kuna iz 1993. ili 1000 kuna mogle dobiti na vrijednosti upravo zbog činjenice da ih se nije toliko puštalo u optjecaj dok one od 10 ili 20 kuna vjerojatno nikada neće biti tako vrijedne.

Potvrdio je to i numizmatičar Borna Barac za N1 televiziju rekavši da bi, kako bi novčanice bile vrijedne morale biti ‘prvoklasne kvalitete, potpuno nova, praktički ispod čekića‘ te da ne bi smjele biti savijane.

‘Nove, nikada u optjecaju‘ novčanice tako je moguće i pronaći po pet puta većim cijenama. 

26. travanj 2024 18:14