Biznis i politika
StoryEditor

S obzirom na plaće i mirovine ne trebaju nam veliki apoeni: HNB nabavio najviše euronovčanica od 10 i 20 eura

30. Kolovoz 2022.

Za promjenu valute koja će se dogoditi 1.siječnja 2023. godine već se dobrano pripremamo, a neki su i prije zakonske obaveze počeli iskazivati cijene u eurima. Uz mnoge trgovačke lance i ostale trgovine, banke su također počele s promjenom što se već par tjedana vidi i na bankomatima na kojima su već sad kune preračunate u eure. Od tog 1. siječnja, na bankomatima će se dizati samo euri, a najmanji iznos koji će se moći podići iznosi 10 eura.

Iz HNB-a kažu kako će tijekom predopskrbe distribuirati bankama najviše euronovčanica apoena 10 i 20 eura te eurokovanica apoena 1 i 2 centa, a od 1. siječnja, za potrebe opskrbe, banke će, kao i do sada, naručivati od Hrvatske narodne banke apoene prema potrebama svojih klijenata.

Također dodaju kako je HNB za potrebe predopskrbe tijekom 2022. i 2023. nabavila najviše euronovčanica apoena 10 i 20 eura te eurokovanica apoena 1 i 2 centa, a koje će najviše distribuirati za potrebe predopskrbe.

- Važno je napomenuti kako se nakon 1. siječnja 2023. osim euronovčanica i eurokovanica koje će distribuirati Hrvatska narodna banka tijekom predopskrbe (do 31. prosinca 2022.), na području Republike Hrvatske mogu koristiti i sve euronovčanice i eurokovanice koje imamo kod kuće ili one koje ćemo donijeti mi ili turisti iz drugih država europodručja – objašnjavaju iz HNB-a.

Na bankomatima najveći apoen 50 eura

Što se tiče bankomata, 'odlukom o predopskrbi i posrednoj predopskrbi gotovim novcem eura uređeno je da se, u razdoblju od tri mjeseca od dana uvođenja eura, bankomati koji se koriste jednom kasetom za isplatu novčanica isključivo pune apoenom od 10 eura, a bankomati koji se koriste dvjema ili trima kasetama za isplatu novčanica isključivo pune apoenima od 10 i 20 eura, dok se iznimno od navedenog, bankomati koji se koriste četirima kasetama za isplatu novčanica mogu puniti i apoenom od 50 eura, uz uvjet da se za isplate do visine manje ili jednake 100 eura uvijek isplaćuju apoeni od 10 i 20 eura. U navedenom slučaju, za iznose više od 100 eura isplaćuju se i apoeni od 50 eura uz uvjet da se iznos od 100 eura uvijek isplaćuje u apoenima od 10 i 20 eura.'

Ovom odlukom HNB-a bankama nije ostalo puno manevarskog prostora, pa će tako u Erste banci najmanji apoen na njihovim bankomatima biti 10 eura, a najveći 50 eura, isto kao i u Raiffeisenbank Hrvatska te u Zagrebačkoj banci.

Iz PBZ-a kažu da će 1. siječnja 2023. isplata eura započeti s manjim apoenima od 10 i 20 eura, a kasnije će se postupno i prema potrebi uvoditi veći apoeni. Drugačija priča je jedino kod Addiko banke gdje će najmanji iznos za podizanje biti 20 eura.

19. travanj 2024 19:48