Biznis i politika
StoryEditor

Snažan rast depozita u srpnju u odnosu na lipanj, kreditiranje poduzeća usporilo

31. Kolovoz 2023.

Snažan sezonski porast ukupnih domaćih depozita u srpnju nije znatnije utjecao na tendenciju usporavanja godišnje stope njihova rasta započetu početkom ove godine, nakon uvođenja eura. S druge strane, ukupni krediti nastavili su snažno rasti, ponajprije u segmentu stambenoga i potrošačkoga kreditiranja stanovništva, dok je kreditiranje poduzeća bilo prigušeno, kao i u lipnju, navodi se u novom Komentaru kretanja kredita i depozita Hrvatske narodne banke.

Snažan rast depozita

Očekivani dobri financijski rezultati glavnog dijela turističke sezone potaknuli su u srpnju snažan sezonski rast ukupnih domaćih depozita, ponajprije kućanstava i poduzeća. Ipak, na godišnjoj se razini njihov rast usporio, što se uglavnom može povezati sa specifičnim činiteljima koji su povećali depozite u drugoj polovini protekle godine. Ukupni depoziti tako su u srpnju porasli za 1,5 milijardi eura (ili 2,8 posto, na osnovi transakcija).

Pritom su prekonoćni depoziti porasli za milijardu eura, a oročeni depoziti za 500 milijuna eura. Promatrano sektorski, najviše su porasli prekonoćni depoziti kućanstava (500 milijuna eura), zatim nefinancijskih poduzeća (400 milijuna eura), a slabije su rasli i prekonoćni depoziti ostalih financijskih institucija (100 milijuna eura). Rastu oročenih depozita najviše su pridonijeli sektor nefinancijskih poduzeća (300 milijuna eura) i, nešto manje izraženo, ostale financijske institucije (100 milijuna eura), dok su oročeni depoziti kućanstava tek blago porasli.

Na godišnjoj su razini ukupni domaći depoziti ipak usporili rast (s 5,8 posto u lipnju na 5,2 posto u srpnju, na osnovi transakcija) zbog učinka baznog razdoblja, odnosno izraženijeg rasta u istom mjesecu prethodne godine. Naime, sredinom prošle godine zabilježeno je znatno zaduživanje poduzeća nakon rasta cijena sirovina i energenata, kao i jačanje priljeva gotovine u banke uoči uvođenja eura. Promatrano sektorski, depoziti nefinancijskih poduzeća i stanovništva usporili su rast na godišnjoj razini s 8,2 posto u lipnju na 5,4 posto u srpnju, odnosno sa 7,4 posto u lipnju na 7,2 posto u srpnju (Slika 1).

image
foto HNB

Najviše rasli stambeni krediti

Ukupni krediti nastavili su rasti i u srpnju (za 246 milijuna eura ili 0,7 posto) razmjerno snažnim intenzitetom, kao i proteklih mjeseci. Pritom su stambeni krediti zabilježili najsnažniji rast u proteklih godinu dana (158 milijuna eura) odražavajući novi krug dodjele državnih subvencija za stambene kredite, a snažno su porasli i gotovinski nenamjenski krediti (67 milijuna eura).

U segmentu kredita nefinancijskim poduzećima, porasli su krediti za investicije i u manjoj mjeri krediti za obrtna sredstva. No, istodobno su se smanjili krediti za turizam, faktoring i udjeli u sindiciranim kreditima, što je prigušilo ukupan porast kredita (27 milijuna eura) poduzećima.

Na godišnjoj se razini rast kredita stanovništvu nastavio ubrzavati, sa 6,6 posto u lipnju na 6,9 posto u srpnju (na osnovi transakcija), pri čemu se nastavilo ubrzavanje rasta i gotovinskih nenamjenskih kredita (sa 6,3 posto na 6,8 posto) i stambenih kredita (s 9,2 posto na 9,5 posto). Krediti poduzećima u srpnju su usporili godišnji rast (s 13,5 posto na 10,8 posto), što je dovelo do usporavanja rasta ukupnih kredita s 9,2 posto na 8,2 posto (Slika 2.).

image
foto HNB
17. srpanj 2024 07:26