Biznis i politika
StoryEditor

Snježana Miliša iz Bugatti Rimca prva je hrvatska inženjerka godine

17. Svibanj 2023.
Snježana Miliša, Bugatti Rimac

Nevera Program Manager i diplomirana inženjerka elektrotehnike Snježana Miliša proglašena je inženjerkom godine na svečanoj ceremoniji u Zagrebu. Prvo je to izdanje izbora u kojem je odaziv bio izniman, pristigla je čak 71 prijava iz svih krajeva Hrvatske te iz raznovrsnih gospodarskih grana.

Izborom ‘Inženjerka godine‘ javnosti se žele predstaviti inženjerke koje svojim primjerom, svojim karijernim putem i osobnošću mogu nadahnuti mlađe generacije djevojaka za STEM studij i zanimanja u STEM-u. Žiri je među deset finalistica ovogodišnjeg izbora u Snježani Miliši prepoznao ‘predsjednicu generacije‘.

Istaknule su se njezina strast prema inženjerstvu, neustrašivost u utiranju novih karijernih puteva, želja za usvajanjem novih znanja – ali i neposrednost, elokventnost i jednostavnost.

Deset finalistica, jedna ‘predsjednica generacije‘

Misao vodilja izbora ‘Inženjerka godine‘ nije natjecanje nego inspiriranje mlađih naraštaja za inženjersku karijeru kako bismo doprinijeli razvoju hrvatskog društva. U fokusu izbora ‘Inženjerka godine‘ nisu karijerna postignuća finalistica već njihov potencijal da budu uzor i inspiracija mlađim generacijama djevojaka.

Ovogodišnju generaciju finalistica uz Snježanu Milišu čine:

  • Rebeka Belavić, Head of Product Strategy, Q agency

  • Ivana Colarić, SAP konzultantica, mStart 

  • Eleonora Jurela, voditeljica odjela inženjerskih poslova u Sektoru tehničkih poslova, Croatia Airlines

  • Ivana Kuzman, voditeljica proizvodnje, Pelagos Net Farma

  • Barbara Pongračić, Head of Data & Analytics, iOLAP 

  • Marina Šimunek, koordinatorica kompletne proizvodnje, Vindija

  • Iva Tomas, inženjerka u poslovima razvoja i projektiranja u razvojnom odjelu Dinamika vozila i okretna postolja, KONČAR – Električna vozila

  • Valentina Zadrija, tehnička voditeljica razvoja proizvoda i starija razvojna inženjerka, Gideon

  • Žana Zekić,  voditeljica Odjela za Razvoj poslovnih IT rješenja, FINA

image

Finalistice izbora za inženjerku godine

Među deset finalistica čak četiri žirija su svojim glasovima odlučila koja je inženjerka najveći potencijal za inspiriranje mladih za STEM studij i karijeru. Ta četiri posebna ocjenjivačka suda čine predstavnici medija, predstavnici nastavnika i učenika šest srednjih škola, same finalistice i organizatori izbora.

Izbor ‘Inženjerka godine‘ organizira Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora (AHK) i partner Mediade uz inicijatora Siemens Hrvatska. Inicijativu podržavaju tvrtke koje i same zapošljavaju inženjerski kadar i koje su zbog izazova na tržištu rada prepoznale važnost djelovanja:  APIS IT, Harburg Freudenberger Belišće, Končar, NATIV, Nexe, Q agency i Scheer Adriatic.

21. srpanj 2024 17:04