Biznis i politika
StoryEditor

Sve što se događa oko Fortenove nema veze s ekonomijom već je čista politika

08. Studeni 2022.
Andrej Plenković

Nakon što je propala prodaja udjela Sberbanke u Fortenovi domaćim mirovinskim fondovima i to zato što su se toj, očito političkoj, kupovini udjela u jednoj od najvećih kompanija u Hrvatskoj usprotivili njemački članovi Nadzornog odbora Allianz ZB-a, Hanfa se sjetila da bi mogla posjetiti to ‘problematično‘ društvo za upravljanje mirovinskim fondovima.

Naime, kako u jučer priopćili ‘u tijeku je neposredni nadzor nad Allianz ZB d.o.o. društvom za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima zbog načina donošenja odluke o ulaganju u Fortenova Grupu na sjednici Nadzornog odbora spomenutog društva‘.

Na Liderov upit što se točno ispituje i nadzire s obzirom da je društvo odustalo od kupnje, iz Hanfe su ponovili da u ovom trenutku ne mogu iznositi detalje postupka te da će nakon što utvrde sve okolnosti o rezultatima provedenog postupka obavijestiti nadležna državna tijela.

image

Danko Sučević

foto Lider Media

- Hanfa je regulatorno tijelo koje nadzire financijske institucije i ima pravo s razlogom i bez njega pokrenuti nadzor, iako ja u slučaju Allianza i kupnje udjela u Fortenovi ne vidim nikakvo uporište za to. Očito se radi o političkom pritisku – rekao je ekonomski analitičar Danko Sučević.

Da je politika itekako umiješana u ovu priču pokazuje i stav premijera Andreja Plenkovića koji je s margina klimatskog skupa COP27 u Egiptu poručio da će ‘mirovinci, a pogotovo AZ fond, trebati puno toga objasniti‘.

- Puno toga trebaju objasniti i mirovinski fondovi, osobito AZ fond, gdje je sve što se na kraju dogodilo bilo potpuno suprotno od onoga što su predstavnici tog fonda govorili i kompaniji i predstavnicima hrvatskih vlasti – rekao je Plenković, a prenosi Hina, podsjetivši da je vlada omogućila iznimku od sankcijskog režima kako bi mirovinski fondovi do 31. listopada mogli kupiti od Sberbanka njegov udio.

Prema njegovim riječima plan koji su imali mirovinski fondovi i predstavili ga Vladi, djelovao im je razuman i logičan.

- To se nije realiziralo i sad imamo situaciju koja je bila van našega utjecaja, pa i znanja -  rekao je Plenković. Ustvrdio je da je situacija u Ukrajini ubrzala želju Sberbanka da iziđe iz Fortenove.

Rekao je i da nema posebnih novih saznanja o transakciji kojom je Sberbankov udio prodan arapskom investitoru te da se čekaju izvješća nadležnih tijela koja prikupljaju informacije. Dodao je da kupac nije tražio odobrenje nadležnih hrvatskih i nizozemskih vlasti, a sve ostalo "za sada nije poznato". Upitan sprema li se "lex Fortenova", odgovorio je niječno, uz dodatak da je eter pun loših i nerazumnih teza.

Kako bilo, mnogi smatraju da su nam Nijemci ‘spasili mirovine‘.

Čista politika

Komentirajući stanje u Fortenovi, Sučević je istaknuo da je riječ o vrlo zaduženoj kompaniji koja će samostalno, bez ulagača, teško poslovati. I Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe, u intervjuu za Večernji list, istaknuo je kako im vlasnička pripetavanja sigurno ne pomažu, da bi bilo neusporedivo lakše poslovati bez njih te da će to sigurno utjecati na to s kim i pod kojim uvjetima će refinancirati dug.

Vezano za činjenicu da investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Saif Alketbi, koji je od Sberbanke kupio 43 posto dionica Fortenove, nije proveo due dilligence, što se često navodi kao dokaz njegove neozbiljnosti, Sučević je istaknuo kako ni HPB nije provela dubinsko snimanje kada je preuzimala poslovanje Sberbanke u Hrvatskoj.

image

Damir Novotny

foto Dražen Lapić

– Na kupcu je hoće li provesti due dilligence ili ne – kaže Sučević.

Ekonomski analitičar Damir Novotny smatra da je sve što se sada događa oko Fortenove izlazi iz domene ekonomije u prelazi u domenu čiste politike.– A zapravo je ovo fundamentalno pravno pitanje – istaknuo je Novotny.

Dok se čeka rasplet ove vlasničke situacije, kompanija će, naglašava Novotny, trpjeti jer ne može doći do kapitala za refinanciranje dugova koji dospijevaju iduće godine.

17. travanj 2024 03:08