Biznis i politika
StoryEditor

Sve veća potražnja za automobilima, u Hrvatskoj trostruko veći rast nego na razini Unije

19. Rujan 2022.

Piše: Anamarija Mujanović

Potražnja za automobilima prošlog je mjeseca u Europskoj uniji porasla prvi puta u nešto više u godinu dana, a u Hrvatskoj je rast bio trostruko veći nego na razini Unije, pokazalo je izvješće udruge proizvođača ACEA.

U kolovozu je diljem 26 zemalja EU-a, bez Malte, registrirano 650.305 novih automobila, za 4,4 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Prekinuto je tako 13-mjesečno razdoblje pada potražnje za automobilima u EU, ali broj registriranih automobila još je uvijek daleko ispod predpandemijske razine, ističe ACEA u izvješću objavljenom krajem prošlog tjedna.

Među četiri glavna tržišta EU-a najviše je porasla potražnja u Italiji i Španjolskoj, za 9,9 odnosno 9,1 posto. Slijede Francuska i Njemačka s rastom potražnje za 3,8 odnosno tri posto.

U Hrvatskoj je u kolovozu prema podacima ACEA-e registrirano 3.200 novih vozila, za 13,7 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u srpnju zabilježen pad od 8,4 posto. Time je prekinuto tromjesečno razdoblje pada potražnje. U razdoblju od siječnja do kolovoza registrirano ih je 31,197, za 9,3 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Potražnja na razini EU-a je u prvih osam mjeseci  ove godine bila smanjena 12 posto, uz registriranih 5,997 milijuna novih automobila, izvijestila je udruga.

Problem i dalje inflacija

Proizvođači automobila vide tračak poboljšanja po pitanju ograničenja u opskrbnim lancima s obzirom da trenutno nema velikih problema s nedostatkom poluvodiča. Unatoč tome, neukrotiva inflacija i usporavanje globalne ekonomije zamagljuju prognoze prodaje. 

- Visoka inflacija, rastuće kamatne stope i slabljenje povjerenja potrošača, zajedno s kupcima koji produžuju ciklus zamjene usred poboljšane pouzdanosti novijih automobila i brzih promjena tehnologije, mogli bi izazvati temeljnu potražnju 2023. i kasnije - rekla je Gillian Davis iz Bloomberg Intelligencea. 

Predviđanje kupnje vozila i dalje je teško jer se potrošači brinu zbog visokih računa za energiju i rizika od nestanka električne energije povezanim s invazijom na Ukrajinu. Vlasti u Njemačkoj, najvećem europskom automobilskom tržištu, prošlog su tjedna pozvale industrijske potrošače da smanje potrošnju plina, a jedan od najvećih dobavljača polimera u njemačkoj automobilskoj industriji smanjuje proizvodnju u Europi zbog previsokih troškova energije.

Troškovi energije i rastuće kamatne stope koje stišću kupce automobila vjerojatno će ograničiti visoke cijene vozila koje su porasle kada je nestašica poluvodiča smanjila dostupnost automobila. Dužnosnici Europske središnje banke rekli su da očekuju dodatno povećanje troškova zaduživanja na sljedećih nekoliko sastanaka nakon posljednjeg skoka kamata.

16. travanj 2024 05:16