Biznis i politika
StoryEditor

Sve više Nijemaca u financijskim problemima, predviđa se novi rast cijena

05. Listopad 2022.

Sve više građana Njemačke ima velikih poteškoća s financijama, a cijene energenata i živežnih namirnica bi tijekom jeseni i zime mogle dodatno rasti, priopćeno je u srijedu.

‒ Gotovo jedna trećina građana Njemačke, 32 posto, nije u stanju iz financija koji joj stoje na raspolaganju izdvojiti 1.150 eura za iznenadne troškove, recimo u slučaju kvara automobila ili potrebe nabavke nekog uređaja ‒ stoji u priopćenju Saveznog ureda za statistiku u Wiesbadenu.

Time je skupina ovih građana veća nego u Francuskoj (27 posto) ili u Nizozemskoj (15,1 posto). U drugim zemljama Europske unije poput Hrvatske, Rumunjske, Grčke, Cipra i Letonije postotak građana koji nije u stanju iz vlastite ušteđevine izdvojiti sredstva za iznenadne troškove premašuje vrijednost od 40 posto.

U Njemačkoj je u 2021. dvije petine građana godišnje na raspolaganju imalo manje od 22.000 eura.

Stručnjaci smatraju da se materijalna situacija građana koji su i prije imali financijskih problema dodatno pogoršala tijekom pandemije koronavirusa te posljednjih mjeseci zbog inflacije.

U rujnu je inflacija u Njemačkoj iznosila 10 posto, a ekonomski institut Ifo predviđa daljnji porast cijena u gotovo svim segmentima gospodarstva, istaknuvši među žarištima inflacije maloprodaju hrane.

‒ Povišenje cijena se prije svega odnosi na električnu energiju i plin, ali i na ostale segmente ‒ rekao je predsjednik Ifo instituta Timo Wollmershaeuser.

Inflacija ne slabi

Prema informacijama ovog instituta, većina maloprodajnih lanaca planira u sljedećim tjednima i mjesecima povisiti cijene, a isto se odnosi i na ugostitelje i hotelijere.

"Nažalost, val inflacije vjerojatno još neće oslabiti", rekao je u srijedu čelnik Ifo-a za gospodarstvo Timo Wollmershauser.

Sve trgovine mješovitom robom i više od 92 posto ljekarni planira poskupljenja, pokazali su rezultati najnovije ankete. Među prodavačima cvijeća i biljaka cijene planira podići njih gotovo 90 posto.

Više cijene najavljuje i približno 80 posto trgovina bicikala i uredskog materijala, te 87 posto ugostitelja i gotovo dvije trećine hotela. 

Slična je situacija i u nekim granama industrije, poput one odjeće ili elektroničke robe, pokazuju podaci istraživanja instituta sa sjedištem u Muenchenu.

Njemačka vlada prošli tjedan je donijela novi paket mjera u vrijednosti od 200 milijardi eura, kojim bi građanima i gospodarstvu kroz subvencije cijena energenata pomogla u prevladavanju novonastale financijske situacije uzrokovane poraslim cijenama, prije svega energenata.

03. prosinac 2022 05:58