Biznis i politika
StoryEditor

Svjetska tržišta: Europske burze porasle, trgovanje oprezno

13. Rujan 2022.

Na europskim su burzama u utorak ujutro indeksi porasli, kao i na azijskim burzama, no trguje se oprezno uoči izvješća o inflaciji u SAD-u, koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks porastao 0,05 posto, na 7.472 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,07 posto, na 13.411 bodova, a pariški CAC 0,54 posto, na 6.367 bodova.

I na azijskim su burzama cijene dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,8 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 2,6 posto.

Ulagače je ohrabrio jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, četvrti dan zaredom. Dow Jones ojačao je 0,71 posto, dok je S&P 500 porastao 1,06, a Nasdaq indeks 1,27 posto.

To se zahvaljuje nadi ulagača da inflacijski pritisci u SAD-u popuštaju, što bi moglo navesti američku središnju banku na usporavanje tempa povećanja kamatnih stopa.

U utorak će biti objavljeno izvješće o potrošačkim cijenama u SAD-u, koje će pokazati koliko su u kolovozu popustili inflacijski pritisci, s obzirom da su u tom mjesecu pale cijene goriva.

FED ne popušta

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je inflacija skliznula na 8,1 posto na godišnjoj razini, s 8,5 posto mjesec dana prije.

- Očekuje se usporavanje rasta potrošačkih cijena, a ulagači se nadaju da će to dovesti do usporavanja tempa povećanja kamata Feda nakon rujna. Zbog toga su ulagači ovih dana skloniji rizičnijim investicijama - objašnjava Robert Pavlik, portfelj menadžer u tvrtki Dakota Wealth.

Čelnici Feda zasad nimalo ne popuštaju u oštroj retorici o suzbijanju inflacije. Predsjednik središnje banke Jerome Powell poručio je prošloga tjedna da je Fed 'snažno predan' tomu da suzbije inflaciju i da će nastaviti zaoštravati monetarnu politiku dok taj cilj ne postigne.

Fed podiže kamate od ožujka, a dodatno će ih povećati i na dvodnevnoj sjednici 20. i 21. rujna.

Očekuje se novo, treće u nizu, povećanje za 0,75 postotnih bodova, no ulagači se nadaju da će nakon toga Fed usporiti tempo zaoštravanja monetarne politike.

23. travanj 2024 17:00