Biznis i politika
StoryEditor

Svjetske burze porasle, očekuje se smanjenje kamata

14. Siječanj 2024.
Wall Street

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, nadoknadivši gubitke od prethodnoga tjedna, jer se ulagači nadaju da će središnje banke uskoro početi smanjivati kamatne stope.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,3 posto, na 37.592 boda, dok je S&P 500 porastao 1,8 posto, na 4.783 boda, a Nasdaq indeks 3,1 posto, na 14.972 boda.

Kretanja indeksa na najvećoj svjetskoj burzi već dulje vrijeme ovise o špekulacijama kada će američka središnja banka početi smanjivati kamatne stope.

Krajem prošle godine cijene su dionica snažno porasle jer su se ulagači nadali agresivnom smanjenju kamata Feda u ovoj godini, počevši od ožujka.

No, početkom ove godine takve su špekulacije splasnule.

Polovicom prošloga tjedna objavljeno je da su potrošačke cijene u prosincu u SAD-u porasle 0,3 posto na mjesečnoj razini, dok su na godišnjoj razini ojačale 3,4 posto.

To je viša stopa inflacije nego što se očekivalo jer su analitičari procjenjivali da će cijene porasti 0,2 posto na mjesečnoj, a 3,2 posto na godišnjoj razini.

Zbog toga je splasnuo optimizam u vezi smanjenja kamatnih stopa Feda.

No, u petak je objavljeno da su u prosincu proizvođačke cijene neočekivano pale za 0,1 posto na mjesečnoj razini, dok su na godišnjoj razini porasle 1 posto.

To je ponovno ojačalo špekulacije da će Fed već u ožujku početi smanjivati kamate, premda čelnici Feda poručuju da je još uvijek prerano za rezove jer je inflacija i dalje visoka.

- Tržište pokušava procijeniti što se u 2024. može očekivati po pitanju kamatnih stopa i zarada kompanija i može li to opravdati snažan rast cijena dionica u studenome i prosincu - kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research.

Krajem tjedna počela je i sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, što će idućih tjedana znatno utjecati na smjer tržišta.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,8 posto, na 7.624 boda, no frankfurtski DAX porastao je 0,7 posto, na 16.704 boda, a pariški CAC 0,6 posto, na 7.465 bodova.

Podršku tržištu pružila je izjava predsjednice Europske središnje banke Christine Lagarde da je najgore što se inflacije tiče vjerojatno prošlo i da će kamatne stope biti smanjene ako inflacija padne na razinu od dva posto.

14. travanj 2024 01:01