Biznis i politika
StoryEditor

Tamara Perko odlazi s čela HBOR-a

14. Listopad 2022.
Tamara Perkofoto Ratko Mavar
Tamara Perko, predsjednica uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), završila je petogodišnji mandat i odlazi iz te banke. Perko je danas poslala mail poslovnim suradnicima i zahvalila na dosadašnjoj suradnji.
 
Iako nije službeno priopćeno, Perko odlazi na čelno mjesto Hrvatske udruge banaka (HUB) umjesto dosadašnjeg direktora Zdenka Adrovića. 
 
Tko će naslijediti Perko u HBOR-u nije poznato, a niti tko će biti v.d. do izbora novog čelnika. Iz Ministarstva financija, koje je nadležno za izbor nove Uprave, odgovorili su nam da ‘s obzirom da je postupak izbora kandidata za predsjednika i članove Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak u tijeku, nisu u mogućnosti komentirati ni tijek niti konačan odabir kandidata‘.
 
Naime, osim Perko, i dosadašnjem članu Uprave HBOR-a Hrvoju Čuvalu istječe mandat. Ministarstvo financija je sredinom rujna raspisalo natječaj za izbor predsjednika i dva člana Uprave HBOR-a, što znači da će odsad Uprava ponovno biti tročlana. Rokovi za prijave istekli su početkom mjeseca. Perko je u HBOR prešla 2017. s pozicije direktorice Projektnog i strukturiranog financiranja u Zagrebačkoj banci.
 
HBOR je tijekom 2021. podržao hrvatske gospodarstvenike s gotovo 1800 plasmana u ukupnom iznosu od 7,7 milijardi kuna, objavljeno je u revidiranom godišnjem financijskom izvještaju HBOR-a za prošlu godinu.
 
Najbrojniji korisnici HBOR-ovih kredita i lani su bili mali i srednji poduzetnici kojima je odobreno 1108 kredita, odnosno 93 posto ukupnog broja odobrenih. Izvoznike je pak podržao s više od 700 plasmana ukupnim iznosom većim od četiri milijarde kuna.
26. travanj 2024 05:56