Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija u Španjolskoj pala na 3,3 posto, mogući rani znak osjetnijeg pada inflacije u Europi

30. Ožujak 2023.
Inflacija u Španjolskojfoto Shutterstock

Španjolska inflacija pala je u ožujku, objavio je španjolski ured za statistiku INE. Ukupna inflacija iznosila je 3,3 posto na godišnjoj razini, što je pad u usporedbi sa šest posto u veljači. Pad ukupne inflacije uglavnom je posljedica pada cijena plina i električne energije u ovom mjesecu, nakon oštrog rasta u istom mjesecu prošle godine. Analitičari smatraju da je to mogući rani znak oštrog pada ukupne inflacije u Europi ove godine.

Također je ohrabrujuće da je temeljna inflacija blago pala na 7,5 posto sa 7,6 posto u veljači, što je prvi pad u 23 mjeseca. To pokazuje da unatoč oštrom padu ukupne inflacije inflacijski pritisci u gospodarstvu ostaju vrlo visoki, ali je također znak da prijenos viših cijena energije na više potrošačke cijene počinje gubiti snagu. Štoviše, pritisci na globalne opskrbne lance dodatno su oslabili posljednjih mjeseci na razine prije pandemije, što također smanjuje inflaciju.

Trend pada se nastavlja

Očekivano je da će se ukupna inflacija dodatno ohladiti u nadolazećim mjesecima, uglavnom zahvaljujući smanjenom doprinosu energetske komponente. Inflacija energenata negativna je od početka godine i nastavit će vršiti pritisak na stopu inflacije.

Zalihe plina u Europi i dalje su dobro popunjene, iako je sezona grijanja pri kraju. Kao rezultat toga, početna pozicija za novu sezonu mnogo je povoljnija, što znatno poboljšava izglede za cijene energije ove godine.

Također, proizvođačke i uvozne cijene znatno su ispod svojih najviših razina. Konačno, povećanje kamatnih stopa ECB-a također će nastaviti s usporavanjem dinamike inflacije u nadolazećim mjesecima. Kamatne stope sada su duboko u restriktivnom području, a to će sve više usporavati gospodarsku aktivnost. 

Padaju cijene hrane

Iako još nema detaljnih informacija za ožujak, postoji optimizam oko smanjenja inflacije hrane. Cijene hrane, koje su u veljači porasle za 16,6 posto na godišnjoj razini, nedavno su uvelike pridonijele ukupnoj inflaciji u Španjolskoj. Međutim, značajno smanjenje cijena poljoprivrednih proizvoda uskoro će početi usporavati tempo inflacije hrane.

Rast cijena poljoprivrednih proizvoda tijekom pandemije Covid-19 i početak rata u Ukrajini bili su glavni razlozi visoke inflacije hrane. Srećom, cijene poljoprivrednih proizvoda značajno su pale posljednjih mjeseci. Obično postoji odgoda od devet do 12 mjeseci prije nego što se promjene u cijenama roba pretvore u promjene u cijenama hrane, što znači da bi inflacija hrane mogla početi gubiti zamah s početkom ljeta.

Inflacija bi mogla porasti 2024. 

Temeljna inflacija također će postupno gubiti na zamahu, ali neće tako brzo nestati. Rastuće cijene energije obično se prenose na prodajne cijene brže nego kad cijene energije padnu. Kada cijene energije padnu, očekuje se da će prijenos u potrošačke cijene biti mnogo postupniji.

Drugi razlog je visoka inflacija usluga, koja još uvijek ne pokazuje znakove spuštanja. PMI usluga dodatno se ubrzao u veljači, a snažna aktivnost olakšava tvrtkama daljnje podizanje cijena. Udio uslužnih tvrtki koje idućih mjeseci planiraju nova poskupljenja još uvijek je vrlo blizu rekordnih vrijednosti. Inflacija usluga ostat će visoka još neko vrijeme.

Očekuje se da će prosječna inflacija dosegnuti 3,8 posto u 2023. i 3,1 posto u 2024. Početkom sljedeće godine inflacija bi mogla ponovno porasti jer će do tada isteći brojne vladine mjere za kompenzaciju inflacije i visoke cijene energije, čime će energija ponovno pozitivno pridonijeti stopi inflacije od 2024 nadalje. Zbog toga postoji rizik da će inflacija ponovno porasti 2024., unatoč daljnjem padanju temeljne inflacije i inflacije hrane.

20. travanj 2024 14:16