Biznis i politika
StoryEditor

Tko su gubitnici, a tko pobjednici za vrijeme gospodarskog usporavanja u Kini?

19. Rujan 2022.

Piše: Roko Kalafatić

Kineski gospodarski rast usporava, a to se odrazilo i na ostatak globalne ekonomije s različitim ishodima. Prema bilješci Bank od America (BofA), Kina se suočava s izazovima koji će odrediti ton za SAD, Europu i Latinsku Ameriku dok države odgovaraju na promjene u valutnom i robnom tržištu. 

- Kratkoročni čimbenici uključuju kinesku strategiju nulte borbe protiv Covida, duboke probleme na tržištu nekretnina i slabo tržište rada (osobito za mlade radnike). U međuvremenu, nepovoljna demografija i nizak povrat ulaganja nakon godina brzog razvoja infrastrukture predstavljaju strukturne izazove rastu - nedavno su napisali analitičari BofA-e. 

Sjedinjene Američke Države

Ekonomski slabija Kina je za SAD dobra, ali i loša vijest. S pozitivne strane, kineski juan je oslabio oko osam posto u odnosu na dolar tijekom prošle godine zbog agresivnog povećanja kamatnih stopa FED-a i očekivanja da će američko gospodarstvo nadmašiti druga gospodarstva u svijetu. 

Takvo nešto će pomoći u smanjenju inflacije u SAD-u, jer istraživanja pokazuju da aprecijacija dolara od deset posto smanjuje inflaciju izdataka za osobnu potrošnju za oko 0,4 postotna boda, rekli su analitičari. 

Međutim, kineska blokada zbog COVID-19 mogla bi opteretiti američka tržišta zbog prekida u opskrbnom lancu. Isporuke su u SAD pale na najnižu razinu od lipnja prošle godine, što je vjerojatno znak novih problema s opskrbom, primijetili su iz BofA-e i to bi moglo povećati pritisak na inflaciju robe u državi. U međuvremenu, slabije kinesko gospodarstvo moglo bi pomoći SAD-u da se konačno udalji od svog geopolitičkog suparnika. 

- Postoji dvostranački pritisak u SAD-u da se odvoji od Kine. Iako su u nekim sektorima poduzeti konkretni koraci, ukupni podaci o trgovini ne pokazuju jasne znakove razdvajanja - poručili su iz BofA-e. 

Europa 

Kina uglavnom vrši utjecaj na Europu kroz potražnju za svojim izvozom i cijenama robe. Ako Kina ublaži blokade, to bi moglo doprinijeti ublažavanju uskih grla u opskrbi u Europi i samim time smanjiti pritisak na cijene neenergetske robe, objasnili su iz BofA-e. Ipak, kina će znatno manje pridonijeti bilanci rizika nego što bi inače, smatraju analitičari. Rubni utjecaj usporavanja Kine na BDP srednje i istočne Europe vjerojatno je ograničen, s obzirom da se Europa već suočava s rizicima smanjenja proizvodnje zbog racionalizacije plina zimi, smatraju stručnjaci. 

Latinska Amerika 

Regija je značajno izložena Kini, s obzirom da Čile tamo šalje čak 40 posto svog ukupnog izvoza, dok Brazil i Peru šalju oko 30 posto. Analitičari kažu da se brazilsko gospodarstvo suočava s mješovitim izgledima zbog usporenog rasta u Kini. 

- S pozitivne strane, niže cijene robe pomažu inflaciji da se ove godine spusti s vrhunca od oko 12 posto na 6,5 posto do kraja godine - rekli su iz BofA-e.

- S negativne strane, oni utječu na fiskalnu poziciju i trgovinsku bilancu Brazila. Zbog toga niži rast u Kini negativno utječe na brazilski izvoz i rast. Podsjetimo da Kina predstavlja gotovo trećinu ukupnog brazilskog izvoza, što je ekvivalent oko pet posto ukupnog brazilskog BDP-a - dodali su. Od 2020. godine brazilski je izvoz u Kinu naglo pao, a zbog toga će, sukladno padu kineske potražnje za sojom, željeznom rudom, naftom i govedinom, morati diverzificirati svoj izvoz. 

Čile također mora podnijeti daleko slabiju potražnju za metalima poput bakra, čiji izvoz predstavlja 18 posto čileanskog BDP-a. 

- Kina je glavni trgovinski partner Čilea, prima oko 40 posto čileanskog izvoza robe. Neto izvoz u Kinu predstavlja gotovo 2,5 posto BDP-a, što je najveći udio u regiji, no čini se da Meksiko ima koristi jer dobiva tržišni udio u uvozu proizvoda iz SAD-a na računa povlačenja Kine - zaključili su iz BofA-e. 

20. travanj 2024 03:01