Biznis i politika
StoryEditor

Tko su najveći pojedinačni donatori američkih međuizbora

09. Studeni 2022.

U SAD-u održavaju se međuizbori. Riječ je o izborima za dvodomni američki Kongres, a bira se puni saziv Zastupničkog doma od 435 članova, u kojem sada većinu imaju demokrati. Očekuje se da će ovi izbori postaviti novi rekord po potrošnji za kampanje s više od 9 milijardi dolara koje su stranke prikupile. To je za čak dvije milijarde više od prethodnog rekorda koji je postavljen 2018. godine, piše Visual Capitalist.

Prema nedavnoj analizi Washington Posta, 50 najvećih donatora dalo je strankama oko jedne milijarde dolara, a ovo je deset najvećih pojedinačnih donatora međuizbora za 2022. godinu

image

Najveći donatori međuizbora

foto Visualcapitalist

Ovih deset donatora dalo je 168 milijuna dolara demokratima te 338 milijuna dolara republikancima.

George Soros (Neto vrijednost: 7 milijardi dolara)

George Soros je američki milijarder mađarskog podrijetla, nadaleko poznat po svojim filantropskim ‘naporima‘. Imao je slavnu karijeru kao upravitelj hedge fondova, osnovavši Soros Fund Management 1970. Soros je donirao više od 30 milijardi dolara svog bogatstva u razne svrhe, a osnivač je i predsjednik dva Super PAC-a (odbora za političko djelovanje) pod nazivom Democracy PAC i Democracy PAC II. Za razliku od običnih PAC-ova, Super PAC-ovi nemaju ograničenja u pogledu prikupljanja sredstava ili političke potrošnje.

Elizabeth & Richard Uihlein (ukupna neto vrijednost: 7 milijardi dolara)

Elizabeth & Richard Uihlein osnivači su tvrtke Uline, jednog od najvećih sjevernoameričkih distributera logističkih potrepština (kutije, trake, rukavice itd.). Tvrtka ostvaruje nekoliko milijardi od prodaja godišnje. Par je privukao medijsku pozornost davanjem značajnih donacija Republikanskoj stranci. Prema Forbesu, Uihleinovi su od 1990-ih donirali ukupno 194 milijuna dolara.

Kenneth Griffin (Neto vrijednost: 31 milijarda dolara)

Kenneth Griffin je osnivač i izvršni direktor Citadela, hedge fonda sa sjedištem u SAD-u. Također posjeduje Citadel Securities, koji je najveći market maker na New York Stock Exchange.

Market makeri djeluju kao posrednici na financijskim tržištima olakšavajući naloge za kupnju i prodaju za investitore. Griffin se našao u središtu pozornosti tijekom GameStop sage kada je njegova tvrtka hitnim sredstvima spasila Melvin Capital Management.

Jeffrey Yass (Neto vrijednost: 30 milijardi dolara)

Nekoć profesionalni kockar, Jeffrey Yass suosnivač je Susquehanna International Group (SIG), uspješne trgovačke tvrtke sa sjedištem u Philadelphiji. SIG je specijaliziran za kvantitativno istraživanje i trgovanje, što uključuje korištenje računalnih algoritama za prepoznavanje prilika. Yass se često navodi kao najbogatija osoba u državi Pennsylvaniji, a medijsku pozornost privukao je svojim velikim političkim doprinosima.

Sam Bankman-Fried (Neto vrijednost: 17 milijardi dolara)

Sam Bankman-Fried je osnivač i izvršni direktor FTX-a, treće najveće svjetske mjenjačnice kriptovaluta iza Binancea i Coinbasea koju je upravo zbog krize likvidnosti preuzeo Binance. U svibnju 2022. Bankman-Fried je izjavio da je voljan donirati ‘više od 100 milijuna dolara‘ na nadolazećim predsjedničkim izborima 2024. godine.

Stephen Schwarzman (Neto vrijednost: 35 milijardi dolara)

Stephen Schwarzman je predsjednik i glavni izvršni direktor The Blackstone Group, globalno priznate privatne investicijske tvrtke. Blackstoneov portfelj tvrtki uključuje Ancestry.com, poznatu uslugu obiteljske povijesti, i Bumble, popularnu internetsku platformu za upoznavanje. Većina Schwarzmanovih političkih doprinosa otišla je u Senatski fond za vodstvo, neovisni Super PAC koji ima za cilj izgraditi republikansku većinu u Senatu.

Timothy Mellon (obiteljsko neto bogatstvo: 11 milijardi dolara)

Timothy Mellon bio je predsjednik i većinski vlasnik Pan Am Systemsa, privatne transportne  tvrtke. U studenom 2020. CSX Corporation objavila je da je potpisala ugovor o kupnji Pan Am-a. Prodaja je odobrena u travnju 2022. Mellon je dospio na naslovnice 2021. kada je otkriveno da je dao nevjerojatnu donaciju od 53 milijuna dolara fondu koji se zalagao za zid prema Meksiku  na granici Teksasa.

Larry Ellison (Neto vrijednost: 102 milijarde dolara)

Larry Ellison je predsjednik i suosnivač Oraclea, jedne od najvećih svjetskih softverskih kompanija. Oracle ima tržišnu kapitalizaciju veću od  200 milijardi dolara. Ellison je također bio član uprave Tesle od prosinca 2018. do kolovoza 2022. Velika većina njegovih političkih doprinosa otišla je u fond Opportunity Matters, koji podupire kandidate koji promiču Opportunity Agendu.

Peter Thiel (Neto vrijednost: 4 milijarde dolara)

Peter Thiel uspješan je poduzetnik i rizični kapitalist, možda najpoznatiji po suosnivanju PayPal-a. Također je suosnivač Palantir Technologies, tvrtke za analizu podataka, te je generalni partner Founders Funda, tvrtke rizičnog kapitala koja ulaže u velike tvrtke kao što je SpaceX. Thiel je jedan od najvećih donatora Republikanske stranke, pozicija koja ga izdvaja od mnogih drugih osoba iz Silicijske doline.

Patrick i Shirley Ryan (Patrickova neto vrijednost: 9 milijardi dolara)

Patrick Ryan osnivač je i umirovljeni izvršni direktor AON Corporation, jedne od najvećih svjetskih osiguravajućih kompanija. Godine 2010. osnovao sam još jednu tvrtku poznatu kao Ryan Specialty Group, koja pruža usluge posrednicima u osiguranju. Zajedno sa svojom suprugom Shirley, Ryanovi su dali velike donacije Fondu za vodstvo Senata i drugim republikanskim skupinama.

image

infografika - najveći donatori međuizbora u SAD-u

foto Visualcapitalist
20. travanj 2024 12:32