Biznis i politika
StoryEditor

Tvrtke s burze: Pogledajte tko je podignuo prihode 160 puta, tko je iskazao 254 puta veću dobit, a tko je upao u top 20

02. Ožujak 2023.

Posljednji dan veljače uobičajeno je najuzbudljiviji dan na burzi. Mnogo se trgovalo, premda ne u spektakularnim količinama, a Crobex je na najvišoj razini u posljednjih šest godina, ali tek na 41 posto od povijesnog maksimuma iz listopada 2007. Uzbudljivost nije znatno podigla ni ostavka na čelu Kraša, a ni novi mandat Upravi Dalekovoda (osim jednog člana). Ovog je utorka izdavateljima dionica bio zadnji dan za podnošenje financijskih izvještaja za 2022. godinu. Iako se iz podataka o poslovanju za prva tri kvartala već moglo dosta toga naslutiti, sumiranje kompletnih rezultata prvi je pravi lakmus o tome kako su lani poslovale hrvatske tvrtke.

Većina pobijedila inflaciju

Istog dana kad su statističari objavili procjenu prema kojoj je BDP prošle godine rastao 6,3 posto, 84 kompanije izlistane na burzi na svoj su način odgovorile: prihodi su im narasli 29,1 posto i iskazale su bruto dobit 21,5 posto veću nego u prethodnoj godini.

Čak 69 tvrtki (od 84) podiglo je prihode, među njima su 53 pobijedile inflaciju s rastom većim od 13 posto, a šest ih je više nego udvostručilo prihode. Najbrže je rasla jedna od najmanjih i najmlađih (osnovana 2019.) The Garden Brewery (prihodi porasli 26 puta). Od većih igrača treba izdvojiti rast prihoda Adris grupe od 151 posto i Croatia Airlinesa od 86 posto.

Najveći gubitak prihoda – veći od 90 posto – iskazali su Tvornica šećera VIRO, koja je poslovanje prebacila na Hrvatsku industriju šećera, te Hoteli Haludovo Malinska s napuštenim turističkim kompleksom. Osim tih ‘pokojnika‘, na uzbunu zvoni pad prihoda Tehnike (58,5 posto), Atlantske plovidbe (47,3 posto), Zvečeva (39,3 posto), Dalekovoda (24,9 posto)…

Broj gubitaša smanjen je samo za jednog, i sad ih je 19. Iz minusa su se u plus prebacili Institut IGH, Luka Rijeka, Vodoprivreda Zagreb, crikvenički Jadran, HTP Orebić, Zagrebačke pekarne Klara, Stanovi Jadran i Lošinjska plovidba – holding. Na drugu stanu – iz dobiti u gubitak – pali su AD Plastik (koji je najveća žrtva neizbježnih problema na ruskom tržištu), Tehnika, Helios Faros, Zvečevo, Koestlin, Hoteli Haludovo Malinska i Alpha Adriatic (bivša Uljanik plovidba).

Čak 16 tvrtki je više nego udvostručilo dobit, a najviše Sunce hoteli (254 puta) i The Garden Brewery (160 puta), ponajprije zato što su u 2021. poslovali praktički s ‘pozitivnom nulom‘. Prema istoj matematici skočila je i dobit Maraske, a Adris grupa iskazala je dobit od 12,5 milijuna eura, 54 puta veću nego u prethodnoj godini. Pritom treba upozoriti da je ovdje riječ o nekonsolidiranim rezultatima, odnosno o matičnom društvu Adris grupa d.d. (bez Cromarisa te Croatia osiguranja – koje je na petom mjestu među pojedinačnim tvrtkama – i Maistre na 11. mjestu). Inače, cijela grupacija ostvarila je 16 posto rasta prihoda i 36 posto rasta dobiti.

Tko je lakši na okidaču

Slično vrijedi i za druge velike sustave, poput Končara, Podravke, Atlantica... Uzeli smo u obzir nekonsolidirane rezultate matičnih, odnosno krovnih, pojedinačnih društava, kako bismo dobili podatke o poslovanju isključivo u Hrvatskoj i kako bi ovo zbrajanje bilo što preciznija najava konačnih rezultata, koji će se znati za nekoliko mjeseci kad će i sve samostalne tvrtke, kao i one u drugim grupacijama koje nisu na burzi, morati predati financijske izvještaje Fini.

Dotad nam ostaje usporedba s rezultatima mahom stranih kompanija, koje su već podnijele izvještaje o poslovanju u protekloj godini, s tim da se njihova poslovna godina ne podudara s kalendarskom. Tih tridesetak tvrtki – kako smo pisali prije nekoliko tjedana – diglo je prihode 40 posto, a iskazale su dobit samo 5,5 posto veću nego prethodne godine.

Međutim, to ne mora značiti da su dioničari lakši na okidaču pri iskazivanju dobiti. Naime, na ovoj listi imamo neke od kompanija koje tradicionalno iskazuju najveću dobit. Ina je lani udvostručila dobit na rekordni iznos od 2,99 milijardi kuna - odnosno 397 milijuna eura - kakav nikad nije ostvarila nijedna pojedinačna tvrtka u Hrvatskoj. Slijedi Zaba s 397 milijuna eura (-4%), HT sa 117milijuna eua (+11%) i Valamar sa 89 milijuna eura (+81%). Najveći gubitak iskazao je Croatia Airlines, ali 18 milijuna eura minusa zapravo je gotovo prepolovljeni gubitak iz prethodne godine. 

image
foto
23. travanj 2024 00:41