Biznis i politika
StoryEditor

Turske banke prihvatile ruski sustav plaćanja

08. Kolovoz 2022.

Piše: Lucija Barišić

Pet turskih banaka prihvatilo je Mir, ruski sustav plaćanja koji će ruskim turistima u Turskoj omogućiti izvršavanje transakcija, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, prenosi Bloomberg.

Međutim, kako navodi Business Insider, ovaj potez izaziva zabrinutost da će se ovaj sustav koristiti za izbjegavanje provođenja sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini. Kako su Mastercard i Visa prekinuli svoje poslovanje u Rusiji, uvođenje Mir-a ruskim turistima omogućit će kupovinu u Turskoj.

– Postoje 'vrlo ozbiljni pomaci' u pogledu usvajanja sustava koji će omogućiti Rusima u Turskoj da plaćaju za svoje kupovine – rekao je turski predsjednik, a prenosi turska agencija Anadolu.

Podsjetimo, unatoč tome što je osudila invaziju Rusije na Ukraniju, Turska Rusiji nije uvela sankcije te je nastavila uvoziti energente iz Rusije.

Erdogan je također naveo da Turska pristala plaćati dio ruskog prirodnog plina rubljima te da će plaćanje u ovoj valuti biti izvor financijske potpore za obje zemlje. Isto tako, rekao je da su se tijekom njegovog i Putinovog sastanka u Sočiju istovremeno sastali i guverneri središnjih banaka tih zemalja.

Financial Times je izvijestio da sve veća suradnja Turske i Rusije zabrinjava zapadne družnosnike, pa tako pojedini razmišljaju o uvođenju kaznenih mjera za Tursku, no za sada nije bilo službenih razgovora na tu temu. Ipak, zamjenik američkog ministra financija Wally Adeymo u lipnju se sastao s turskim dužnosnicima i bankarima te ih upozorio da oni ne bi trebali biti kanal za ruski novac.

Tursko gospodarstvo 2021. godine ostvarilo je rast za 11 posto u usporedbi s 2020. godinom. Inflacija u Turskoj dosegnula je gotovo 80 posto, a turska lira izgubila je polovicu svoje vrijednosti u odnosu na američki dolar. Centralna banka Republike Turske crpi svoje zalihe u stranoj valuti kako bi podržala liru, no rezerve su prošloga tjedna dobile povećanje od 3 milijarde dolara nakon što je ruska državna nuklearna kompanija Rosatom prebacila nešto novca u tursku podružnicu za građevinski projekt, prenosi Bloomberg.

19. travanj 2024 13:27