Biznis i politika
StoryEditor

U novom broju čitajte trenutnu krizu pretvoriti u odličnu poslovnu priliku

14. Travanj 2022.

Kakva smisla ima tražiti novac za digitalizaciju tvrtke ako je uvjet da moraš otvoriti deset novih radnih mjesta? Stručnjaci iz EU fondova napominju da postoje regulirani kriteriji koje traže u tijelima EU, ali da svi ti uobičajeni, ali i banalni kriteriji za dodjelu sredstava iz EU fondova nisu rezultat nekakve standardizacije unutar tijela Europske unije, već ih mahom donose administracije svake zemlje članice za sebe. Hrvatski birokrati kao da u toj priči gledaju kako što više zakomplicirati i otežati povlačenje novca. Zašto su kriteriji za EU fondove posvađani sa zdravim razumom saznale je u temi tjedna Ksenija Puškarić.

Neki poduzetnici smatraju da se u ovim nesigurnim vremenima ne treba upuštati ni u što novo, već samo održavati rutinu poslovanja. No čini se da imaju krivo jer niz drugih primjera pokazuje da se upravo sada poduzetnicima otvaraju mnoge prilike za nove poslove. Među ostalim, baš zato što prodorniji uskaču tamo gdje su prostor na tržištu otvorili oni koji su odlučili tek vegetirati. Sad kad je najteže, poduzetnici ne smiju klonuti duhom. Zašto je kriza prilika saznaje Edis Felić.

Na Liderovu nedavnom skupu 'Lider invest – istok', održanom u Virovitici, ugledna ekonomistica Marijana Ivanov održala je predavanje na temu 'Izazovi poslovanja u vremenima nestabilnosti' u kojem je, među ostalim, ustvrdila da stagflacija i recesija još nisu izgledne. Zašto Ivanov smatra da recesije u ovoj godini neće biti, saznao je Vanja Figenwald u velikom intervjuu.

Kako bi otkrio stvarne probleme s kojima se poljoprivrednici svakodnevno susreću i napravio proizvod koji će im zaista i koristiti, Matija Žulj, osnivač i izvršni direktor Agrivija, odlučio je postati jedan od njih. Iako kao FER-ovac nije znao mnogo o poljoprivredi, da bi stekao neko iskustvo posadio je plantažu borovnica u Kutini. Shvatio je da poljoprivrednicima treba središnje mjesto s pomoću kojeg mogu upravljati poljoprivrednom proizvodnjom, smisleno donositi agronomske i ekonomske odluke te analizirati uspješnost proizvodnje kako bi osigurali profitabilnost i održivost. Tako je nastao Agrivi, o kojem piše Kata Pranić.

Uz ovaj broj stiže i poseban prilog Energetika.

26. travanj 2024 02:38