Biznis i politika
StoryEditor

U siječnju kreće portal s podacima koliko se plaća poreza u gradovima i općinama

21. Prosinac 2023.

Već početkom iduće godine građani će moći vidjeti koliko su porezno opterećeni u jedinici lokalne samouprave u kojoj žive i koliko bi plaćali poreza i davanja da žive u nekoj od članica Europske unije. Kako se neslužbeno doznaje u Ministarstvu financija, sredinom siječnja 2024. profunkcionirat će portal za usporedbu poreznog opterećenja s ostalim članicama Europske unije. Ujedno, na toj web stranici moći će se pronaći podaci o poreznom opterećenju po jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

Drugim riječima, s nekoliko klikova svakom će građaninu biti dostupni podaci koliko točno plaća poreza u pojedinoj jedinici lokalne samouprave. Podsjetimo, posljednjim poreznim izmjenama ukinut je prirez koji je naplaćivala lokalna samouprava, ali su umjesto toga jedinice lokalne samouprave dobile mogućnost određivanja minimalne i maksimalne stope poreza na dohodak.

Najviša i najniža stopa

Prema podacima koje svakodnevno ažurira Porezna uprava, ovisno o tome kako jedinice lokalne samouprave u Narodnim novinama objavljuju odluke o najmanjoj i najvećoj stopi, najnižu stopu poreza na dohodak od 15 posto naplaćivat će šest općina: Baška, Kapela, Molve, Punat, Stari Jankovci i Vrsi. S druge strane, po visini niže stope prednjači Sisak koji je odredio stopu od 23 posto, a središte Sisačko-moslavačke županije prednjačit će i po visini više stope koju je gradska uprava postavila na 34 posto.

Nešto nižih 33,6 posto više stope plaćat će stanovnici devet gradova i općina. To su Rijeka, Supetar, Vodnjan, Pregrada, Vrbovsko, Valpovo, Varaždinske toplice, Ludbreg i Kastav. Najnižu višu stopu od 25 posto plaćat će stanovnici Belog Manastira, Drniša, Vladislavaca te već spomenutih Baške, Kapele, Molva i Starih Jankovaca.

27. travanj 2024 02:55