Biznis i politika
StoryEditor

Udruga Franak dužnicima: Ostanite pri tužbama, tužite prije zastare

22. Prosinac 2022.

Iz Udruge Franak poručili su u četvrtak potrošačima koji su tužili banke da trebaju ostati pri tužbama, a onih 35.000 s konverzijama koji nisu tužili moraju to učiniti prije 14. lipnja 2023. inače će izgubiti pravo na tužbu, kao i oni koji nisu konvertirali ili su već otplatili kredit.

Predstavnik udruge Goran Aleksić pojasnio je na konferenciji za novinare kako se pravno shvaćanje Vrhovnog suda odnosi samo na one koji su konvertirali kredite.  U svezi s najnovijim priopćenjem Vrhovnog suda, koje najavljuje pojašnjenje svojih pravnih shvaćanja, Aleksić je rekao kako pravna shvaćanje ne vrijede dok sud ne kaže da vrijede, a nada se da neće vrijediti uopće.

Upitao se je li moguće da postoje suci koji prihvaćaju diskriminaciju dijela građana, odnosno kako je moguće da dio sudaca ne poštuje pravo Hrvatske i Europske unije. Ustvrdio je da su banke potrošačima s konvertiranim kreditima dužne vratiti između 1,5 i dvije milijarde eura, ostalima od jedne do 1,5 milijarde eura. 

Vezano uz razmatranje sudske evidencije Aleksić je rekao da treba utvrditi je li u skladu s pravnom stečevinom EU-a i sličnim odlukama i predmetima vezanim uz ništetne odredbe. Procjenjuje da bi to moglo biti učinjeno kroz dva tjedna, a nakon toga će se opet morati donijeti utemeljeno pravno shvaćanje na temelju kojeg će suci moći suditi.

Preostaju ustavna tužba i Europski sud za ljudska prava

Ako se ništa ne dogodi kroz nekoliko mjeseci, onima koji su u sudskim postupcima neće ništa drugo preostati nego da ih nastave jer će u suprotnom izgubiti sva svoja prava. U slučaju da izgube postupke sve do Vrhovnog suda preostaju im ustavna tužba i Europski sud za ljudska prava, što nosi određeni rizik troška i svatko osobno mora procijeniti koliko mu je to prihvatljivo. 

Preostalih 35.000 potrošača s konvertiranim kreditima u ‘švicarcima‘, koji nisu tužili za preplaćene iznose, moraju odlučiti o tužbama najkasnije do lipnja 2023., poručio je Aleksić.

Dodao je kako očekuje da u međuvremenu Vrhovni sud odluči o ništetnosti cijelih ugovora o kreditima u "švicarcima".

Odvjetnik Udruge Franak Igor Metelko rekao je kako za konkretnije odgovore treba pričekati da odluka Vrhovnog suda prođe internu evidenciju i usklađenje s postojećom sudskom praksom, a vjeruje i s praksom suda EU-a.

Kako će Vrhovni sud uskladiti pravna shvaćanja tek treba vidjeti, jer postoji niz nejasnoća koje treba pojasniti, drži Metelko.

16. srpanj 2024 17:00