Biznis i politika
StoryEditor

Vanđelić s ekipom poduzetnika osnovao Republiku

02. Prosinac 2023.
Damir Vanđelić

Dugo se šuškalo, a sada je i službeno: Damir Vanđelić i službeno je ušao u hrvatsku političku arenu uoči superizborne godine sa svojom novoosnovanom strankom Republika. Vanđelić je na današnjoj osnivačkoj skupštini izabran za predsjednika te stranke, dok su za potpredsjednike izabrani Vesna Škare OžboltGordana DeranjaDražen JelavićDario MarenićMarko Dražetić i Marijo Volarević.  

- Stranka Republika predstavlja platformu za sve one koji teže promjeni na bolje, koji žele da država bude prijatelj svih skupina društva. Naša misija je stvaranje Hrvatske koja potiče ostanak i razvoj njenih građana. Smatramo ključnim okupiti sposobne i poštene ljude u borbi za bolje sutra. U našem fokusu je ekonomski oporavak, borba protiv korupcije te unapređenje javnog zdravstva i školstva, jer to su razlozi zbog kojih je iz naše države proteklih desetljeća iselilo gotovo pola milijuna Hrvata -  poručio je Vanđelić.  

Prema danas objavljenom programu stranke, oni će se zalažiti za povećanje neto plaća za 50 posto u mandatu od četiri godine, poboljšanje produktivnosti, smanjenje troškova, reforma poreznog i pravosudnog sustava te državne uprave. 

Ožbolt je pak najavila je da će Republika u dvije godine svu imovinu koja još glasi na stare socijalističke institute upisati na Republiku Hrvatsku i osnovati državni nekretninski fond iz kojeg će novac uplaćivati u mirovinske fondove, a hrvatsku zemlju neće prodavati već će ju davati u dugoročne koncesije. 

- U državnoj upravi Republika će skratiti rokove za dobivanje svih dozvola na osam dana i u proceduru ćemo uvesti umjetnu inteligenciju tako da ne može biti korupcije. U pravosuđu ćemo uspostaviti sudove za male vrijednosti koji će odmah donositi odluke, skratiti trajanje sudskih postupaka i staviti nultu stopu tolerancije za političku korupciju. Također, uložit ćemo novac u infrastrukturu sudova i državnih odvjetništava i zaustaviti SLAPP tužbe - poručila je Škare Ožbolt. 

Gospodarski dio programa predstavila je Deranja istaknuvši kako je program Republike u tom segmentu isključivo fokusiran ka jednom cilju, a to je rast produktivnosti i konkurentnosti, jačanje izvoza i investicije. 

- Ispunjavanjem tih naših ciljeva stvaramo realne osnove za rast plaća i mirovina, a time i socijalno ravnopravnu državu - napomenula je Deranja. Na osnivačkoj se skupštini još moglo čuti da će raditi na razvoju poduzetništva, smanjivanju administrativnih barijera, sustavu obrazovanja prema potrebama gospodarstva kao i konkurentnoj poreznoj politici.

Osim toga, zalagat će se za smanjenje poreza na dohodak, s ciljem zaustavljanja odljeva talenata, uz stimuliranje dolaska, a potom i zadržavanja stranih studenata i specijalista. Zalagat će se i za ukidanje poreza na dobit reinvestiranu u ulaganja u istraživanje i razvoj te nove tehnologije.

27. travanj 2024 08:36