Biznis i politika
StoryEditor

Vaučera za plin za male poduzetnike ima još koliko ti srce želi

06. Rujan 2022.
plinomjera tri

S obzirom na situaciju s cijenama plina za gospodarstvo, začuđujuće je slab dosadašnji interes na Poziv za subvencioniranje dijela krajnje cijene opskrbe plinom za mikro, male i srednje poduzetnike (MSP) koji se provodi još od 1. travnja ove godine. Po podacima koje smo dobili od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja vaučere za plin dosad je, naime, zatražilo svega oko 6.300 poduzetnika.

Tako je od raspoloživih 600 milijuna kuna bespovratnih potpora po ovom Pozivu dosad dodijeljeno manje od trećine, odnosno 172 milijuna kuna. Poduzetnici, što se čeka?

Ovaj je Poziv raspisan kako bi se ublažio rizik energetskog siromaštva u dijelu povećanja troškova potrošnje plina za MSP-ove iz kategorije krajnjih kupaca (koji nisu kućanstvo) s godišnjom potrošnjom plina na pojedinačnim obračunskim mjernim mjestima do 10 GWh, kako bi zadržali svoju prisutnost na tržištu te da ne bi povećane troškove poslovanja morali baš u cijelosti preliti u cijene svojih proizvoda ili usluga.

Maksimalno milijun i pol kuna

Iznos subvencije iznosi 0,15 kuna/kWh pa najviši iznos potpore (vaučera) ovisi o prihvatljim troškovima pojedinačnog zahtjeva, a maksimalno može iznositi milijun i pol kuna. Baza za obračun maksimalnog iznosa potpore za pojedino poduzeće su podaci o potrošnji plina za obračunsko razdoblje od kolovoza 2021. godine do siječnja 2022. godine. Dobivena potrošnja se udvostručuje kako bi se dobio referentni trošak za obračun moguće potpore po obračunskom mjestu, a koja pokriva razdoblje od 12 mjeseci, od 1. travnja ove godine do 31. ožujka 2023. godine. Po dosadašnjem iskustvu u dodjeli vaučera za plin prosječna vrijednost potpore za pojedinačno mjerno mjesto iznosi oko 17.200 kuna.

Za poduzetnike koji su dosad propustili zatražiti vaučer za plin dobra je vijest da se zahtjevi zaprimaju do 31. ožujka iduće godine. Zahtjev za potporu podnosi ovlaštena osoba u poduzeću putem web aplikacije na adresi https://plin.hamagbicro.hr.

25. travanj 2024 19:10