Biznis i politika
StoryEditor

Viktor Orban zabranio izvoz energenata

14. Srpanj 2022.
Viktor Orban

Vlada Viktora Orbana odlučila je zabraniti izvoz goriva i plina te je ukinula višegodišnje ograničenje cijena komunalnih usluga za kućanstva s većom potrošnjom.

Mjere koje je donio Orban uključuju i plan povećanja domaće proizvodnje plina na 2 milijarde kubičnih metara s trenutnih 1,5 milijardi, a odluka stupa na snagu u kolovozu kako bi se osigurala kontinuirana opskrba energijom zimi, rekao je Orbanov šef kabineta Gergely Gulyas.

Nemila situacija u kojoj se našla cijela Europa povećala je i pritisak na samog nacionalista Orbana koji se suočava s najtežim izazovom otkako je preuzeo vlast 2010. godine. Inflacija je na najvišoj razini u dva desetljeća a forinta na rekordno niskoj razini.

- Došlo je vrijeme da vlada proglasi izvanredno stanje u energetici - rekao je Gulyas na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara Orbanove vlade na kojem su razgovarali o problemima opskrbe energijom u Europi.

Prema 15-godišnjem ugovoru s ruskim energetskim divom Gazpromom potpisanom prošle godine, Mađarska dobiva 3,5 milijardi kubičnih metara plina godišnje preko Bugarske i Srbije, te još 1 milijardu kubičnih metara plina preko plinovoda iz Austrije. Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je ranije da Budimpešta pregovara o kupnji više plina prije sezone grijanja, povrh postojećeg dugoročnog ugovora s Rusijom, koja opskrbljuje 85 posto plinskih potreba zemlje.

Szijjarto je dodao da su mađarska skladišta, koja imaju kapacitet za 6,33 milijardi kubnih metara plina, popunjena 44 posto, što predstavlja oko četvrtinu godišnje potrošnje. Međutim, podaci mađarskog regulatora MEKH pokazuju da je 2,74 milijardi kubnih metara plina uskladištenih do sredine srpnja bila daleko najniža količina u posljednje četiri godine, i znatno ispod 4,5 milijardi kubnih metara uskladištenih prošle godine i 5,4 milijardi kubnih metara godinu ranije.

Gulyas je rekao da je za sada opskrba Mađarske plinom nesmetana i da će sve buduće restrikcije, ako budu potrebne, utjecati na kućanstva kao posljednje sredstvo.

Orbanova vlada također je ovlastila državnu energetsku grupu MVM i Mađarsku udrugu za skladištenje ugljikovodika da kupe dodatni plin na tržištu za skladištenje prije sezone grijanja.

Internetska stranica za financijske vijesti portfolio.hu citirala je neimenovane tržišne izvore koji govore da Orbanova vlada razmatra bankovni zajam za financiranje troškova dodatne kupnje plina, procijenjen na do milijardu eura što je Orbanu omogućeno jer je prošli mjesec donio dekret kojim ovlašćuje svoju vladu da u hitnim slučajevima preuzme nadzor nad vitalnim energetskim tvrtkama i operatorom mreže plinovoda FGSZ kako bi se osigurala kontinuirana opskrba.

Usprkos Orbanovim 'akcijama', ekonomisti tvrtke Wood & Company smatraju kako je Mađarska i dalje najizloženija središnja europska zemlja kojoj bi se mogao dogoditi nedostatak energije krajem godine.

12. srpanj 2024 14:01