Biznis i politika
StoryEditor

Wall Street na oprezu, azijske burze porasle

06. Prosinac 2023.

Na Wall Streetu se u utorak trgovalo oprezno dok ulagači čekaju vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište, pa burzovni indeksi nisu značajnije oscilirali.

Dow Jones oslabio je 0,22 posto, na 36.124 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,06 posto, na 4.567 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,31 posto, na 14.229 bodova.

U studenom je S&P 500 indeks skočio gotovo 9 posto, zahvaljujući slabljenju inflacije u SAD-u zbog čega su ulagači uvjereni da je američka središnja banka završila ciklus zaoštravanja monetarne politike i da će uskoro početi smanjivati kamate.

No, posljednjih dana trguje se oprezno jer tržište je u vrlo kratkom razdoblju poraslo vrlo snažno.

- Fed je vjerojatno završio s povećanjem kamata, pa je sada najvažnije pitanje kada će ih početi smanjivati - kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research.

Optimističniji analitičari procjenjuju da bi Fed mogao početi labaviti monetarnu politiku već u ožujku, dok oni realniji to očekuju polovicom iduće godine.

No, to će ovisiti o kretanju inflacije i gospodarstva u idućim mjesecima.

Jedan od putokaza bit će izvješće o zapošljavanju u SAD-u u studenome, koje će biti objavljeno u petak.

Ako se nastavi usporavanje rasta zapošljavanja i plaća, to bi značilo da bi inflacijski pritisci idućih mjeseci mogli dodatno popustiti, pa Fed ne bi imao razloga za daljnje zaoštravanje monetarne politike.

- Kako kamatne stope rastu, a potražnja slabi, kompanije više ne zapošljavaju toliko kao prije, a to je ono što Fed želi -  objašnjava Sam Stovall.

No, ako se pokaže da su zapošljavanje i plaće znatnije porasli, tržište dionica moglo bi se naći pod pritiskom jer bi to značilo da bi kamate mogle ostati na povišenim razinama dulje razdoblje nego što se ulagači nadaju.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,31 posto, na 7.489 bodova, no frankfurtski DAX ojačao je 0,78 posto, na 16.533 boda, a pariški CAC 0,74 posto, na 7.386 bodova.

Azijske burze porasle, dolar ojačao

Na azijskim su burzama u srijedu indeksi porasli, ponajviše zahvaljujući korekciji cijena dionica nakon jučerašnjeg pada, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla treći dan zaredom.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,8 posto, nadoknadivši jučerašnje gubitke.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio gotovo 2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,2 i 1,6 posto.

Najviše su jutros porasle cijene dionica u Australiji jer je ulagače potaknula jučerašnja odluka tamošnje središnje banke da kamate ostaju nepromijenjene.

To vjerojatno znači da je ciklus povećanja kamata te banke završen.

Uz to, jutros je objavljeno da je australsko gospodarstvo u proteklom tromjesečju poraslo više nego što se očekivalo, 2,1 posto na godišnjoj razini.

I na svim su ostalim burzama cijene dionica jutros porasle, što se ponajviše zahvaljuje korekciji cijena u tehnološkom sektoru, nakon jučerašnjeg pada.

Tako se Hang Seng indeks odmaknuo od najniže razine u godinu dana, a Nikkei indeks od najniže razine u tri tjedna.

Podršku tržištima pruža i rast američkih terminskih indeksa, što najavljuje rast cijena dionica na Wall Streetu danas poslijepodne, nakon što su jučer indeksi ostali gotovo nepromijenjeni.

Dolar ojačao, cijene nafte blago pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla treći dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 103,99 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,60 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 147,10 na 147,25 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0795 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0845 dolara.

Cijene su nafte, pak, dodatno blago pale, nakon što su jučer zaronile na najniže razine od početka srpnja.

Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,10 posto, na 77,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,20 posto, na 72,20 dolara.

18. svibanj 2024 11:29