Biznis i politika
StoryEditor

Wall Street oprezan uoči odluka i procjena Feda

20. Rujan 2023.
Jerome Powell

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi blago pali jer su ulagači oprezni uoči odluka čelnika američke središnje banke o kamatnim stopama i njihovih procjena o daljnjim kretanjima u gospodarstvu.

 

Dow Jones oslabio je 0,31 posto, na 34.517 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,22 posto, na 4.443 boda, a Nasdaq indeks 0,23 posto, na 13.678 bodova. Ulagači nisu bili skloni rizičnijim investicijama jer je u utorak počela dvodnevna sjednica čelnika Feda, a u srijedu će biti objavljena odluka o kamatnim stopama. S obzirom da se inflacija postupno usporava, na tržištu se smatra da Fed na ovoj sjednici neće dodatno povećati kamate.

 

- Sutra će biti puno novih informacija i tržište će biti fokusirano na eventualne promjene u komunikaciji Feda, posebice u vezi inflacije i kamata. Inflacija je u godinu dana znatno smanjena, no posljednji dio puta prema Fedovoj ciljanoj razini inflacije od dva posto mogao bi biti vrlo izazovan - rekao je Bill Northey, direktor u tvrtki U.S. Bank Wealth Management.

 

Danas će Fed objaviti i nove kvartalne projekcije o kretanjima u gospodarstvu, kao i procjene o kamatnim stopama. Ulagači se nadaju da će projekcije pokazati da bi kamate iduće godine mogle biti znatno smanjene. S nestrpljenjem se čeka i što će na konferenciji za medije nakon sjenice kazati predsjednik Feda Jerome Powell.

 

- Na tržištu se računa da kamate više neće rasti, ali veliki je rizik da će ostati na povišenim razinama dulje razdoblje - kaže Michael Green, strateg u tvrtki Simplify Asset Management.

 

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,09 posto, na 7.660 bodova, a pariški CAC 0,08 posto, na 7.282 boda. Frankfurtski DAX skliznuo je, pak, 0,40 posto, na 15.664 boda.

26. travanj 2024 04:30