Biznis i politika
StoryEditor

Zabrinutost za gospodarstvo spustila cijene nafte ispod 84 dolara

21. Veljača 2023.
foto Shutterstock
Cijene nafte kliznule su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je zabrinutost za gospodarstvo zbog podignutih troškova zaduživanja u SAD-u potisnula u drugi plan očekivanja oporavka u Kini.
 
Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 43 centa nego na jučerašnjem zatvaranju tržišta i iznosila je 83,64 dolara. Na američkom tržištu barelom s rokom isporuke u ožujku trgovalo se, pak, po 57 centi višoj cijeni, od 76,91 dolar.
 
U fokusu je tržišta ovog tjedna zapisnik sa sjednice američke središnje banke Fed, nakon što su podaci u prošlom tjednu pokazali zastoj u trendu slabljenja inflacije. Ulagači se pribojavaju da bi Fed u takvim uvjetima mogao dulje zadržati kamatne stope na višoj razini. Viši troškovi zaduživanja značili bi sporiji gospodarski rast i potražnju za naftom. 
 

Ulagače je nakratko umirilo istraživanje S&P Globala koje je pokazalo ubrzani rast aktivnosti u eurozoni u veljači, signalizirajući da izgledi za gospodarstvo u zoni primjene zajedničke europske valute nisu sumorni kao što se strahovalo.

 

Značajniji pad cijena zakočila je i nada da će ukidanje strogih mjera suzbijanja covida utrti put snažnijem rastu kineskog gospodarstva i potražnje za naftom. 
 
- Oporavak Kine mogao bi podići cijene nafte u nadolazećim mjesecima, ali uteg je zabrinutost za svjetsko gospodarstvo pa (Kina) nije u potpunosti uračunata u cijene - tumači Craig Erlam iz brokerske kuće OANDA.

 

Trgovci će pozorno pratiti i podatke o zalihama u SAD-u kako bi procijenili potražnju. Zbog praznika na početku tjedna vlada i Američki institut za naftu (API) objavit će izvješća dan kasnije, u četvrtak odnosno srijedu.
 
Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u ponedjeljak barel košarice nafte njezinih poskupio 29 centi, na 82,02 dolara.
27. travanj 2024 05:31