Biznis i politika
StoryEditor

Zagrebački holding dobio kredit u vrijednosti do 240 milijuna eura

27. Rujan 2022.
foto Ognjen Alujevic

Zagrebački je holding s klubom banaka potpisao Ugovor o dugoročnom klupskom kreditu u kunskoj protuvrijednosti do iznosa 240 milijuna eura. U procesu su kao Agent i Koordinator sudjelovali Zagrebačka banka te pravni savjetnici Mišković & Mišković.

Klub banaka čine Erste&Steiermarkische bank, Nova hrvatska banka, OTP banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank i Zagrebačka banka. 

Kako se navodi u priopćenju Holdinga, 12. je rujna Gradska skupština Grada Zagreba na sjednici donijela Zaključak o davanju suglasnosti na dugoročno zaduživanje i refinanciranje postojećih kreditnih obveza i davanju jamstva za dugoročno zaduživanje,  dok je 19. rujna Grad Zagreb zaprimio od Ministarstva financija RH Suglasnost na davanje jamstva Grada Zagreba za Ugovor o kreditu trgovačkog društva Zagrebački holding.

Od ukupnog iznosa Ugovora o kreditu 92 posto služi za refinanciranje zatečenih kredita koji su bili odobreni prije lipnja 2021. godine. Preostalih 8 posto odnosi se na novo zaduživanje kojim će se omogućiti završetak određenih projekata operativnog restrukturiranja Društva i Grupe Zagrebački Holding. 

Prema procjenama Društva, kako stoji u priopćenju, refinanciranje i obveze koje su preuzete predmetnim Ugovorom o kreditu, nisu dovele niti će dovesti do ugrožavanja sposobnosti Društva da nastavi uredno izvršavati svoje obveze prema investitorima.

Naprotiv, tijekom 2022. i 2023. godine navedeno refinanciranje će omogućiti Društvu kreiranje značajnih novčanih tokova za potpunu konsolidaciju likvidnosti Društva i Grupe ZGH te daljnje provođenje aktivnosti operativnog restrukturiranja Grupe Zagrebački Holding, te platformu novog investicijskog ciklusa Grupe od 2023.godine.

Nadalje, kako se navodi u priopćenju, predmetno refinanciranje, kroz realizaciju Ugovora o kreditu, u kombinaciji s efektima operativnog restrukturiranja predstavlja preduvjet stabilizacije poslovanja Društva i Grupe, što će biti jedan od glavnih elemenata za uspješnu realizaciju ciljeva za 2023. godinu, te čini kvalitetnu osnovu za transformaciju prema dugoročnoj održivosti poslovanja Grupe Zagrebački Holding.

24. travanj 2024 12:53