Biznis i politika
StoryEditor

Zapošljavanje u SAD-u usporilo i u ožujku

07. Travanj 2023.
Zapošljavanje u SAD-u usporilo je u ožujku, drugi mjesec zaredom, spustivši se znatno ispod prosjeka u prethodnih šest mjeseci, izvijestilo je ministarstvo rada u petak.
 
U ožujku je u SAD-u neto otvoreno 236 tisuća novih radnih mjesta, nakon revidiranih 326 tisuća u veljači. Prva procjena za veljaču pokazivala je 15 tisuća manje zaposlenih.
 
U prva dva ovogodišnja mjeseca otvoreno je za 17 tisuća manje radnih mjesta no su pokazivale dosadašnje procjene.nnPodatak za ožujak manji je pak od prosjeka u prethodnih šest mjeseci koji je iznosio 334 tisuće radnih mjesta.  
 
Privatni sektor otvorio je u prošlom mjesecu 189 tisuća novih radnih mjesta, manje od prosjeka u prethodnih šest mjeseci, a najviše su ponovo zapošljavali poslodavci u sektoru ugostiteljstva i organizacije slobodnog vremena. Država je pak neto zaposlila 47 tisuća novih radnika, u skladu s prosjekom.
 
Stopa nezaposlenosti bila je u ožujku gotovo nepromijenjena i iznosila je 3,5 posto, uz nezaposlenih 5,8 milijuna Amerikanaca.  Prosječna plaća po satu porasla je za 0,3 posto u odnosu na veljaču, na 33,18 dolara. U odnosu na prošlogodišnji ožujak veća je za 4,2 posto.
19. travanj 2024 20:08