Biznis i politika
StoryEditor

Završeni radovi na izgradnji Radne zone Marišćina K-2 u Viškovu

21. Lipanj 2023.
foto Ivor Mažar

Današnjom konferencijom za medije koja je održana u novoizgrađenoj Radnoj zoni Marišćina K-2 obilježen je završetak radova na izgradnji Radne zone Marišćina K-2 u Općini Viškovo. Kako javljaju iz Viškova, riječ je o kapitalnom infrastrukturnom projektu koji će, među ostalim, povećati poduzetničku aktivnost na području Viškova, stvoriti uvjete za otvaranje novih radnih mjesta, dodatno pozicionirati Viškovo kao sredinu povoljnoga poduzetničkog okruženja, generirati nove prihode općinskom proračunu i donijeti niz drugih pozitivnih učinaka.

Općinska načelnica Sanja Udović izrazila je zadovoljstvo završetkom radova na ovom važnom projektu koji će dati novi zamah gospodarskom razvoju općini s 1200 gospodarskih subjekata.

– Ovo je ponajprije impuls daljnjem razvoju našeg gospodarstva jer smo odavno prepoznati kao sredina izrazito razvijenog poduzetničkog duha. U Radnoj zoni Marišćina koja je od početka pa do danas rađena i napravljena planski budući da postoji mogućnost širenja, investitori će do kraja godine moći kupiti gotove platoe, opremljene svom potrebnom infrastrukturom i s riješenim vlasničkim odnosima. Ova zona ima cijeli niz prednosti, a najvažniji je njezin povoljan geoprometni položaj jer je odlično povezana sa svim glavnim prometnim pravcima na širem području.

Na temelju Javnog poziva za iskaz interesa za otkup zemljišta u Radnoj zoni Marišćina K-2 koji mogu reći da interesa ne nedostaje što znači da ćemo u dogledno vrijeme ovdje imati nove gospodarske subjekte. Samim time, za očekivati je da će novi gospodarski subjekti otvoriti nova radna mjesta, a ja se nadam da će svoje radno mjesto naći i stanovnici Viškova kojima će se na taj način omogućiti da poslovne i životne interese i potencijale ostvare upravo u Viškovu. Osim toga, prodaja zemljišta osnažit će fiskalni kapacitet općine, a i generirati nove prihode općinskom proračunu što također ne smijemo smetnuti s uma. Posebno u svjetlu činjenice da smo ovaj projekt u vrlo visokom postotku od gotovo 90 posto realizirali bespovratnim europskim sredstvima pa sredstva općinskog proračuna možemo usmjeriti u neke nove projekte.

Zahvaljujući dosadašnjem znanju i iskustvu općinske uprave u privlačenju bespovratnih EU sredstava, putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja Urbane aglomeracije Rijeka od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za realizaciju projekta odobreno nam je oko 1,6 milijuna eura te dodatnih oko 200 tisuća eura za sufinanciranje vlastitog učešća. S obzirom na to da smo u postupku nabave dobili ponudu koja je bila ispod procijenjene vrijednosti, te će se brojke ponešto i korigirati. Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 2 milijuna i 650 tisuća eura.

Moram reći i da smo dio zemljišta na kojem je izgrađena ova zona dobili darovanjem od Republike Hrvatske na čemu se zahvaljujem Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Zahvaljujem se i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije što su, i u financijskom smislu, preko Urbane aglomeracije Rijeka prepoznali važnost ovog projekta. Hvala svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji ovog projekta, prije svega Gradu Rijeci kao sjedištu Urbane aglomeracije Rijeka jer bez njih ne bi bilo ni moguće povlačenje sredstava kroz ITU mehanizam. Hvala i Primorsko-goranskoj županiji što je svojedobno sufinancirala izradu projektne dokumentacije za danas, sutra spajanje s radnom zonom Kunfin u Klani. Hvala i HAKOM-u, HEP-u, ViK-u, rudarskoj inspekciji Državnog inspektorata, projektantima, hvala i izvođaču radova GP Krku. Hvala i mojim suradnicima iz općinske uprave što su uspješno savladali sve prepreke kojih u realizaciji ovakvog projekta, neminovno ima – istaknula je načelnica Općine Viškovo Sanja Udović.

image
foto Ivor Mažar

Konferenciji je prisustvovao i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina s obzirom na to da je županija svojevremeno sufinancirala izradu dijela projektne dokumentacije za buduće spajanje Radne zone Marišćina K-2 s Radnom zonom Kunfin u Klani.

– Uvijek podržavamo svaki iskorak u građenju gospodarske infrastrukture, počeli smo s malim zonama sufinancirajući skoro svakoj općini izradu projektne dokumentacije, a negdje smo malo ulagali i u infrastrukturu. Treba gledati širu sliku ove priče, čuli ste da će ovdje biti spoj sa zonom Kunfin u Klani, u neposrednoj blizini je i Radna zona Miklavija u Matuljima, odnosno ovaj zapadni dio županije koji će biti vezan cestom D 403 s lučkim terminalom i Zagrebačkom obalom. Naša infrastruktura potencijalno je najveća u Hrvatskoj pa vjerujem da će u budućnosti razvojem lučkih i ostalih djelatnosti donijeti gospodarski razvoj, proizvodne pogone, logistiku, sve ono što ide uz transport roba i usluga. Tu je i energetika, krčka priča, taj dio oboda naše županije je najpotentniji u gospodarskom razvoju. Čestitam načelnici Sanji Udović i svima u Viškovu što su od dokumentacije došli do izgrađene Radne zone. Hvala Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije na financiranju, očekujem da se nađemo ovdje kad nikne prva hala i prvi proizvodni pogon – rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Sanjin Vranković, voditelj projekta izgradnje Radne zone Marišćina K-2, rekao je kako je izgrađena cesta duljine 400 m s okretištem i nogostupima, vodovodna mreža za potrebe vodoopskrbe i protupožarne zaštite, plinska i elektro energetska mreža, DTK mreža za optičku infrastrukturu, a postavljena je i javna rasvjeta. Izgrađen je i sustav oborinske odvodnje, punionica za elektroautomobile te manje parkiralište.

– U sklopu izgradnje, pripremljeno je zemljište za izgradnju poslovnih građevina na površini većoj od 25 000 m2. Radna zona Marišćina K-2 površine je 7,71 hektara i sadrži ukupno 13 platoa ukupne površine od preko 60.000,00 m2. U njoj će se moći smjestiti gospodarski subjekti pretežno proizvodno-uslužnog karaktera odnosno pogoni za proizvodnju, preradu i obradu prehrambenih, tekstilnih, metalnih, betonskih, drvenih i drugih proizvoda, skladišno-prodajni prostori, trgovine na veliko, poduzetnički inkubatori, komunalne te servisne  djelatnosti – kazao je Sanjin Vranković kao voditelj općinskog Odsjeka za planiranje i razvoj prostora, izgradnju komunalne infrastrukture i objekata javne i društvene namjene, EU projekte i javnu nabavu.

26. svibanj 2024 05:13