Financije
StoryEditor

EIB: EU mora uspostaviti mehanizam zaštite državnih ulaganja

08. Veljača 2024.
EIB, zgrada

Proračunski propisi EU-a mogli bi zakočiti državna ulaganja, što će negativno utjecati i na privatni sektor, upozorila je Europska investiciijska banka (EIB), zaključivši da bi Europska komisija trebala uspostaviti mehanizam zaštite državne investicijske potrošnje.

EU je u pandemiji suspendirao proračunske propise, što je potaknulo ulaganja, naglasio je EIB u godišnjem izvješću, izdvojivši i novac iz europskog fonda za oporavak i otpornost.

Vlade će možda na srednji rok teško održati aktualnu razinu ulaganja budući da će u ovoj godini ponovo stupiti na snagu propisi koji ograničavaju proračunski manjak na tri posto BDP-a, a dug na 60 posto, upozorava banka.

Državna ulaganja ključna su pak za ostvarivanje ciljeva poput neto nulte emisije ugljika i digitalizacije, ali igraju i ulogu katalizatora privatnih ulaganja, što znači da bi njihovo posustajanje moglo zakočiti i privatna ulaganja.

Europska središnja banka podigla je troškove zaduživanja pa kompanije ulaganja financiraju vlastitim novcem, ali rezerve polako presušuju, upozorio je EIB.

Vlade članica EU-a platile su visoku cijenu kada su smanjile ulaganja nakon dužničke krize, podsjeća EIB, pa su u pandemijskoj krizi, ali i u postpandemijskom razdoblju povećale investicijsku potrošnju, pokazujući da shvaćaju da "nisu samo rashodna stavka u tekućem proračunu, već donose dugogodišnju korist društvu".

EU i njezine članice moraju pronaći načina da zaštite državna ulaganja od privremenih šokova", zaključuje EIB u izvješću, upozorivši da su u 2022. možda pala u drugi plan budući da je prioritet bilo ublažavanje posljedica energetske krize

To pak znači da bi se mogla još izrazitije smanjiti kada EU ponovo aktivira klauzulu o proračunskim propisima, napominju u banci.

Kako bi spriječila takav trend, EU mora uspostaviti mehanizam koji će zaštititi državnu investicijsku potrošnju, smatraju, upozorivši da kašnjenja u ‘povlačenju‘ europskog novca upućuju na zaključak da njegova dostupnost i jasno određeni prioriteti nisu dovoljni.

26. travanj 2024 22:54