Financije
StoryEditor

Hrvati i kriptovalute: najviše se ulaže zbog štednje i lake zarade

18. Srpanj 2022.
foto Shutterstock

Prema istraživanju MasterIndex o 'novom normalnom' 20 posto ispitanika ima iskustva s ulaganjem u kriptovalute, a 18 posto planira ulagati u budućnosti. Najčešći razlozi za takva ulaganja su štednja za mirovinu, brza i laka zarada te zabava. 

Kako se navodi u priopćenju, prepreke ovakvim ulaganjima za Hrvate su primarno manjak informacija o kriptovalutama, visok rizik takvih ulaganja i nedostatak sredstava. Rezultati su to istraživanja koju je za tvrtku Mastercard u travnju ove godine provela agencija Improve na uzorku od 1.010 korisnika bankarskih usluga u Hrvatskoj u dobi od 18 do 55 godina. 

Osim već navedenih prednosti ovakvih ulaganja, čak 32 posto ispitanika u kriptovalute ulaže i zbog diverzifikacije investicijskog portfelja, a trenutno se češće u ovakve financijske pothvate upuštaju muškarci i to oni s višim osobnim prihodima. 

Kako se navodi u priopćenju, digitalne valute najmanje zanimaju ispitanike iz Slavonije i one s niskim osobnim dohotkom, a najviše ispitanike na području Istre i Primorja. Čak 14 posto ispitanika ne vjeruju da su ovakva ulaganja pošteno regulirana, a mnogima su privlačniji i drugi oblici ulaganja.

Broj korisnika porastao za 178 posto

Tijekom provedbe istraživanja, više od pola ispitanika, odnosno 52 posto osoba koje ulažu u kriptovalute, je reklo da je vrijednost njihovih kriptovaluta porasla, a 41 posto da je smanjena u odnosnu na vrijednost u trenutku kupnje.

- U manje od 15 godina kriptovaluta je izrasla iz uglavnom spekulativnog sredstva ulaganja u globalni financijski fenomen. Prema nedavnom izvješću o kriptovalutama, broj korisnika kriptovaluta porastao je za 178 posto u 2021. godini, odnosno iznosio je 295 milijuna korisnika diljem svijeta, a očekuje se da će taj broj dosegnuti milijardu do kraja 2022. godine - izjavio je Cosmin Vladimirescu, direktor Mastercarda za Hrvatsku i Rumunjsku.

U narednih 12 mjeseci 77 posto ispitanika planira kupiti više kriptovaluta koje već posjeduju, a 74 posto planira kupiti druge vrste kriptovaluta, dok 74 posto planira kupiti druge vrste kriptovaluta.

Zanimljivi su podaci i da 6 posto vlasnika kriptovaluta ne prati vrijednost svoje digitalne imovine, 37 posto ispitanika planira prodati dio svojih valuta dok 13 posto planira prodati sve.

24. travanj 2024 12:51