Financije
StoryEditor

Hrvatski ulagači ne rasprodaju tehnološke dionice, ali sada najviše ulažu u robe

20. Svibanj 2022.

Među najvećim gubitnicama na burzama u zadnje vrijeme su dionice tehnoloških divova. Od početka godine S&P 500, indeks koji uključuje 500 najvećih američkih kompanija,  pao je oko 18 posto, dok je Nasdaq indeks, koji uključuje mahom tehnološke dionice, potonuo 27 posto s čime je i službeno ušao u medjveđe tržište. Dionice tehnoloških kompanija tako su prve negativno reagirale na FED-ove najave promjene monetarne politike i podizanja kamatnih stopa.

- Globalno dioničko tržište u travnju je  doživjelo najveći pad u više od godinu dana. S&P 500 indeks u travnju je pao 8,80 posto, a Nasdaq čak 13,26 posto, što je najveći mjesečni pad od ožujka 2020., tj. od početka pandemije. Loše makro okruženje, kao što su rast inflacije i usporavanje gospodarskog rasta, rat u Ukrajini, novi lockdown u Kini i problemi s lancem opskrbe, razlozi su za izostanak optimizma na dioničkim tržištima.

Također, rast cijena roba i potencijalni rast kamatnih stopa negativno su utjecali na povjerenje potrošača, koje je glavni pokretač većine ekonomija. Među najpogođenijima bio je Netflix, čija je cijena pala 22 posto nakon objave da će rast pretplatnika usporiti. Dok je dio ulagača uslijed pada cijena prodavao pozicije, neki su to vidjeli kao priliku za ulazak na tržište. To pokazuje i odnos kupnje i prodaje među našim klijentima, gdje ipak blago prevladava kupnja – ističu brokeri InterCapitala.

I dalje ima interesa za kriptom

Hrvatski ulagači na inozemnim burzama dosad su preferirali baš dionice tehnoloških kompanija poput Tesle, Netflixa i Microsofta te ETF-ove s izloženosti prema kriptovalutama. Kakva je situacija danas?

- Usprkos globalnim trendovima rasprodaje, tehnološke dionice još uvijek su jedne od trgovanijih među našim klijentima. Za instrumentima koji prate kripto i dalje ima interesa, iako su prošli mjesec bili u laganom padu, a zamijenili su ih tzv. „commodity“. Moguće je ulagati direktno, kupnjom samih roba ili pak, malim investitorima dostupnije, indirektno kroz ETF-ove. S obzirom na trenutno makro okruženje, očekivano je da investitori bježe iz rizičnijih i traže sigurnije oblike ulaganja – kažu u Intercapitalu.

Njihovi klijenti i dalje preferiraju „blue-chip“ dionice tehnoloških kompanija. Među ETF-ovima, ističu se oni koji prate razne robe, što ne začuđuje s obzirom na globalnu makro situaciju i trendove. Najviše na trguje na američkim burzama NYSE i Nasdaq, a osim njih popularne su i Njemačka, Francuska i Ujedinjeno kraljevstvo.

24. travanj 2024 23:07