Financije
StoryEditor

Infranet: Uspješno dovršena prva faza razvoja pametnog rutiranja za logističare

16. Svibanj 2022.
Istraživanjem problema nestandardiziranog adresiranja pošiljaka, zbog kojeg se produljuju rokovi isporuke, Infranet je razvio ​InfraRoute – inovativan logistički softver koji smanjuje troškove, ubrzava isporuku i povećava konkurentnost

Dostavne službe koje u poslovanje uvedu InfraRoute mogu znatno smanjiti troškove, ubrzati isporuku i tako poboljšati svoju konkurentnost na tržištu. Višemjesečnim istraživanjem problema nestandardiziranog adresiranja pošiljaka, zbog kojeg se produljuju rokovi isporuke, Infranet je razvio inovativan logistički softver.

– Počeli smo analizirati više od 330.000 pošiljaka i otkrili da u Hrvatskoj za 75 posto pošiljaka postoji jedanaest načina na koji se pišu adrese, a za neke su pronađene i stotine – rekli su u Infranetu i zaključili da na brzinu isporuke utječe problem nestandardiziranog pisanja adresa.

Iako u svakoj zemlji postoji standard adresiranja, navike pisanja koje odudaraju od nacionalnih standarda produljuju rokove isporuke. Što je isporuka sporija, to su korisnici nezadovoljniji, dodatno se opterećuje korisnička potpora, a kurirskim službama isporuka je skuplja. Isporuka je skuplja dostavnim službama jer se za sve nedostavljene pošiljke povećavaju potrošnja goriva i troškovi plaća.

Ispravlja pogrešnu adresu

Dodatni problem dostavnim službama stvaraju pogrešno sortirane pošiljke. Naime, zbog ljudske pogreške mogu biti dodijeljene pogrešnoj ruti i završiti na pogrešnome mjestu. Pošiljke dodijeljene pogrešnoj ruti vraćaju se u sortirni centar, ondje se ispravno rutiraju i vraćaju na dostavu, no vraćanjem na ponovnu dostavu pogrešno sortirane pošiljke troše se dodatno vrijeme i novac.

– Naša usluga doskače i tom problemu. Svaka adresa ima geokoordinate pa se s obzirom na geokoordinate i mnogo drugih parametara dodjeljuje određenoj ruti –objasnili su u Infranetu i dodali da 'InfraRoute primjenom metoda strojnog učenja i obradom nestandardiziranih adresa i rutiranjem neprestano uči'.

Zbog optimiranih ruta dostavna će vozila provesti manje vremena na terenu, što će smanjiti i njihov ugljikov otisak po paketu.

Uspješno testiran

Rješenje spomenutih problema Infranet je pronašao u razvoju inovativnog softvera koji je nastao na temelju njegova znanja i istraživanja jer se tvrtka tijekom prethodnih godina poslovanja najviše specijalizirala za aplikativna rješenja iz domene logistike, i to posebno problema kurirskih službi i poštanskih operatora. Dostavne službe angažirale su ga za rješavanje problema logističke naravi, primarno usmjerenih na automatizaciju procesa dostave.

Društvo provodi projekt u sklopu poziva 'Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II.', referentne oznake KK.01.2.1.02. Ukupno vrijedi 4,656.968,44 kune, a nepovratna sredstva iznose 2,669.569,97 kuna, i traje trideset mjeseci.

Troškovi faze industrijskog istraživanja su 1.606.472,40 HRK te je ista trajala 15 mjeseci. Infranet je u sklopu projekta Europske unije završio fazu industrijskog istraživanja i doveo proizvod na petu razinu tehnološke spremnosti. Cilj InfraRouteova dosadašnjeg razvoja bio je dokazati kako je problem nestandardiziranog adresiranja rješiv bez obzira na to kako je adresa napisana i gdje je ona doista.

Nakon toga razvijene su komponente koje rješavaju problem nestandardiziranog adresiranja, a na kraju prve faze InfraRoute ​uspješno je​ testiran na podacima sa stvarnih pošiljaka. Rezultati intenzivna testiranja pokazali su da je InfraRoute dokazan kao dobar alat za rutiranje pošiljaka u Hrvatskoj, ali i u ostalim zemljama.

Zbog preciznosti sustava i visoke točnosti rutiranja dostavne službe i pošte mogu znatno uštedjeti na troškovima dostave i pošiljke će prema primateljima putovati znatno kraće. Projekt počinje fazom eksperimentalnog razvoja i traje do sredine 2023. godine, kad je planiran i izlazak na tržište.

25. travanj 2024 09:03