Financije
StoryEditor

InterCapital Asset Management predstavio novi ETF koji prati rumunjski indeks na Zagrebačkoj burzi

31. Svibanj 2023.
Ivan Kurtović

InterCapital Asset Management danas je pokrenuo, i uvrstio na Zagrebačku burzu, ETF koji će pratiti rumunjski indeks BET-TR čime nastavlja širiti svoj portfelj s ciljem kreiranja aktraktivnih investicijskih proizvoda za sve ekonomske cikluse. Kako je rečeno na konferenciji, rumunjski će ETF, inače treći ETF InterCapitala, otvoriti nove mogućnosti ulaganja na brzorastućem rumunjskom tržištu. 

Konferenciju je otvorio Ivan Kurtović, predsjednik Uprave InterCapital Asset Managementa, a pozdravne govore održali su i Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze te rumunjski veleposlanik Constantin-Mihail Grigorie.

- Ponosni smo što smo nastavili graditi našu paletu proizvoda novim, iznimno atraktivnim ETF-om kao što je Rumunjski. Vođeni našom misijom razvoja domaćeg tržišta kapitala kroz inovacije i primjenu najboljih međunarodnih praksi asset management industrije, razvili smo proizvod za koji čvrsto vjerujemo da će biti iznimno atraktivan svim potencijalnim investitorima jer nudi mogućnost izlaganja rastućem tržištu, što uvelike nedostaje na Zagrebačkoj burzi - izjavio je Kurtović.

Najbrže rastuće tržište u Europi

Kratku prezentaciju o Rumunjskoj održao je fond menadžer InterCapitala, Đivo Pulitika koji je rekao da je Rumunjska zabilježila impresivan rast svog realnog BDP-a u posljednjem desetljeću, s godišnjim prosjekom od 3,4 posto što je više nego dvostruko veći rast od prosjeka Europske unije. Upravo je taj rast, navode, pozicionirao Rumunjsku kao najbrže rastuće tržište u Europi.

Uz izniman gospodarski rast, jedan od ključnih faktora koji čine rumunjsko tržište kapitala iznimno atraktivnim ulagačima su relativno niske valuacije dionica. Primjerice, rumunjski dividendni prinos na razini BET indeksa iznosi oko osam posto što ukazuje na povoljnu situaciju za investitore u potrazi za povratom ulaganja.

Svakako se više puta spominjao i IPO Hidroelectrice, posebno tijekom panela na temu ‘Potencijal rumunjskog tržišta kapitala‘ gdje su govorili Remus Ioan Danila, voditelj poslovnog razvoja na Bukureštanskoj burzi, Vlad Pintilie, zamjenik generalnog direktora BT Capital Partnersa, Danijel Delač, član Uprave Interkapital vrijednosnih papira te Krešo Vugrinčić iz InterCapital Asset Managementa.

Kako je rečeno, nadolazeći IPO Hidroelectrice, vodećeg regionalnog proizvođača čiste energije iz hidro izvora, će rezultirati i reklasifikacijom Rumunjske s tržišta u nastajanju (tzv. ‘frontier market‘) u tržište u razvoju (tzv. ‘emerging market‘). Očekuje se da će ova promjena privući novi, značajan kapital na bukureštansku burzu te dodatno potaknuti rast cijena dionica.

Nakon uvrštenja Rumunjskog ETF-a na Zagrebačkoj burzi, InterCapital planira uvrstiti Rumunjski ETF i na Ljubljansku te na Bukureštansku burzu, otvarajući tako put investitorima u Sloveniji i Rumunjskoj da sudjeluju u rastu Rumunjske ekonomije i tržišta.

25. travanj 2024 18:39