Financije
StoryEditor

Interes za APN-ove kredite veći nego prošle godine

06. Travanj 2022.

Unatoč ratu u Ukrajini i daljnjem rastu cijena nekretnina, interes za kupovinu stanova, barem ako je suditi po ovogodišnjim prijavama za APN-ove subvencionirane kredite, ne jenjava. Naime, na natječaj za subvencionirane stambene kredite, prema podacima Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, u prva dva tjedna već je pristiglo 2800 zahtjeva. Usporedbe radi, prošle je godine u prvih 5 tjedana pristiglo 3727 zahtjeva, a u konačnici je odobreno oko 4600 subvencioniranih kredita.

- Dnevno kroz ovaj tjedan u APN dolazi između 100 i 200 zahtjeva. Zahtjevi za subvencioniranje stambenih kredita obrađuju se prema redoslijedu zaprimanja od kreditnih institucija sve do utroška osiguranih sredstava za tu namjenu u iznosu od oko 50 milijuna kuna godišnje što bi prema dosadašnjim procjenama trebalo biti dovoljno za oko 4.200 zahtjeva - naveli su iz APN-a.

Kao i ranijih godina, najtraženiji su stanovi u Zagrebu. Prema obrađenim ovogodišnjim zahtjevima, 27 posto svih APN-ovih kredita odnosi se na kupovinu nekretnine u Zagrebu. U prosjeku, u Zagrebu se na ovaj način kupuje stan površine od oko 70 kvadrata, za koji su kupci u prosjeku spremni izdvojiti 1824 eura. Nakon Zagreba, najviše zahtjeva za kupnju nekretnine pristiglo je iz Osječko-baranjske županije. Tamo su pak kupci preferirali kuće – prema do sada obrađenim podacima kupovali su kuće prosječne veličine 154 četvorna metra po cijeni od 531 euro za kvadrat.

23. travanj 2024 00:13