Financije
StoryEditor

Madhya Pradesh: Futuristički centar Indije

03. Veljača 2023.
Druga po veličini indijska država postaje sve traženije investicijsko odredište. BDP Madhya Pradesha porastao je za 19,74 posto 2022., a od 2014. redovito je i u vrhu rang-lista prema lakoći poslovanja

Madhya Pradesh, također poznat kao ‘srce Indije‘, postaje sve važnije središte ulaganja i indijskoga gospodarskog rasta. Ta višemilijunska država bogata je prirodnim resursima i središte je raznih industrija, uključujući poljoprivredu i preradu hrane, farmaceutsku industriju, proizvodnju automobila, ali i obnovljive energije.

Zahvaljujući brojnoj tehničkoj i kvalificiranoj radnoj snazi, središnjem položaju i lakom pristupu glavnim tržištima i važnim gradovima kao što su New Delhi, Mumbai, Ahmedabad, Hyderabad i Kolkata nije čudno što ta indijska država postaje sve popularnijom u investitorskim krugovima. Osim strateškog položaja, važno je istaknuti i znatna ulaganja državne uprave u infrastrukturu, ali i osiguravanje raznih poticaja u sklopu industrijske politike. Vlada je posljednjih godina provela i niz reformi kako bi tvrtkama olakšala poslovanje u Indiji te poduzela važne korake za poboljšanje infrastrukture i gospodarske konkurentnosti zemlje.

Indore kao pozitivan primjer

‘Invest Madhya Pradesh Global Investors Summit 2023‘, održan u Indoreu, gradu koji se ponosi epitetima najčišćega i najpametnijega grada u zemlji, dodatno je istaknuo investicijski potencijal te savezne države. Indore, jedno od vodećih obrazovnih središta u Indiji, savršen je primjer potencijala rastućega gospodarstva Madhya Pradesha. Kao obrazovno središte s institucijama poput Indijskog instituta za menadžment (IIM) i Indijskog instituta za tehnologiju (IIT) postao je glavni igrač u IT sektoru. Uspjeh grada kao komercijalnog središta tako dodatno naglašava potencijal te države za rast u tehnološkom sektoru.

Mogućnosti ulaganja

Kako se svjetsko gospodarstvo nastavlja razvijati i mijenjati, Indija će, vjerojatno, igrati sve važniju ulogu u oblikovanju budućnosti globalnoga gospodarstva. Madhya Pradesh investicijsko je odredište koje nudi goleme mogućnosti za ulagače u raznim sektorima, uključujući poljoprivredu i preradu hrane, automobilsku industriju, farmaceutsku proizvodnju, tekstilnu industriju i mnoge druge. S bogatom poviješću i kulturom ta indijska država spremna je za daljnji gospodarski rast, i to osiguravanjem izvrsnoga poslovnog ekosustava za ulagače. 

Više informacija: www.investmp.in

27. travanj 2024 04:38