Financije
StoryEditor

Nastavak ruske invazije na Ukrajinu ponovno srušio Wall Street

12. Ožujak 2022.

Na Wall Streetu su u petak glavni dionički indeksi potonuli pod pritiskom nastavka rata u Ukrajini, zabilježivši ponovno gubitke i na tjednoj razini, pri čemu Dow Jones već peti tjedan zaredom.

Dow Jones indeks u petak je pao 229 bodova ili 0,69 posto, na 32.944 boda, zabilježivši tjedni gubitak od dva posto. Pao je tako već peti tjedan zaredom. 

S&P 500 indeks, pak, oslabio je u petak 1,3 posto na 4.204 boda, a Nasdaq indeks za 2,2 posto, na 12.843 boda. Na tjednoj razini S&P je izgubio na vrijednosti ,9 posto, a Nasdaq 3,5 posto te su tako oba indeksa pala drugi tjedan zaredom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je izjavio da je došlo do 'određenih pozitivnih promjena' u razgovorima između Kremlja i Ukrajine. Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski, pak, ustvrdio je da je Ukrajina dosegnula 'stratešku točku preokreta' u ratu s Rusijom.

Ipak, prekid vatre nije ispregovaran, a ruske snage nastavile su bombardirati gradove diljem Ukrajine te se, čini se, regrupiraju za mogući napad na Kijev. 

U međuvremenu, američki predsjednik Joe Biden opozvao je Rusiji status povlaštenog trgovinskog partnera, dok je Kongres izglasao zakon o financiranju koji uključuje 14 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu.

- Pozitivne izjave Putina vezane uz pregovore o prekidu vatre potencijalno su dobre, no investitori nisu sigurni koliku težinu tome pridati s obzirom na prijašnje izjave koje su se pokazale šupljima - izjavio je Jim Paulsen, strateg u investicijskom društvu Leuthold Group.

Najviše su u petak pale cijene dionica mega kompanija poput Applea, za 2,4 posto i Tesle, za 5,1 posto. 

Još od početka ove godine tržište dionica je pod pritiskom prodaja, koje je rusko-ukrajinska kriza intenzivirala, no u početku su ih pokrenula očekivanja investitora da će Fed zbog inflacije zaoštriti monetarnu politiku. Od početka godine S&P 500 tako je već u minusu 11,8 posto.

Na europskim burzama u petak su indeksi završili trgovanje u plusu, nadoknadivši dio gubitaka od dana ranije. Paneuropski Stoxx 600 završio je trogvanje u plusu od 0,95 posto, na 431 bodu. Istodobno, frankfurtski DAX porastao je 1,38 posto, na 13.628 bodova, londonski Ftse indeks za 0,8 posto, na 7.155 bodova, a pariški CAC za 0,85 posto, na 6.260 bodova.

06. prosinac 2022 17:12