Financije
StoryEditor

Nastavljen snažan rast kredita nefinancijskim poduzećima

31. Svibanj 2022.
Rast cijena

Porasli su krediti nefinancijskim poduzećima u travnju za čak 1,9 milijardi kuna što označava nastavak snažnog rasta kredita već treći mjesec zaredom, stoji u priopćenju HNB-a.

Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima, osim središnje države, porasli su tijekom travnja za 2,7 milijardi kuna, odnosno za 1,1 posto na osnovi transakcija u odnosu na ožujak te su na kraju mjeseca iznosili 254,5 milijardi kuna, navodi se u HNB-ovom Komentaru monetarnih kretanja za travanj ove godine.  

Iz HNB-a smatraju da se potražnja poduzeća za kreditima vjerojatno povećala zbog izraženog poskupljenja uvoznih energenata i sirovina, što je povećalo trošak njihove nabave, kao i nastojanja poduzeća da se zaduže uz povoljne uvjete i time preduhitre očekivani porast troškova zaduživanja.

Naime, napetost i pojačana nesigurnost na tržištima izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu ponajviše se ogledaju u jačim inflatornim pritiscima, osobito u segmentu energenata i sirovina, a time jačaju i rizici brže i snažnije promjene smjera monetarne politike i rasta tržišnih kamatnih stopa.

Što se tiče kreditiranja ostalih sektora, kako navode u priopćenju, na mjesečnoj razini blago su porasli krediti stanovništvu i to za 0,6 milijardi kuna te krediti ostalim domaćim sektorima za 0,2 milijarde kuna.

Prema podacima HNB-a, stambeni i gotovinski nenamjenski krediti stanovništvu porasli su na mjesečnoj razini za 0,2 milijarde kuna, pri čemu su na godišnjoj razini stambeni krediti tek neznatno ubrzali rast s 8,0 posto na 8,1 posto, dok je rast gotovinskih nenamjenskih kredita ostao nepromijenjen, odnosno ostao je na 3,4 posto.

Kao odraz spomenutoga znatnog ubrzavanja rasta plasmana poduzećima sa 7,5 posto na 10,2 posto na godišnjoj razini, dodatno su ubrzali godišnji rast i ukupni plasmani s 5,0 posto na 6,5 posto.

20. travanj 2024 06:59