Financije
StoryEditor

Osiguranje naplate potraživanja - ključ za uspjeh na globalnom tržištu

03. Srpanj 2024.
Osiguranje potraživanja za izvozno orijentirane kompanije pruža niz prednosti koje mogu značajno unaprijediti njihovo poslovanje i smanjiti rizike povezane s izvoznim aktivnostima

Kada izvozno orijentirane tvrtke šire svoje poslovanje i nastupaju na nova izvozna tržišta, informacije o stabilnosti kupaca, tržištu i zemlji u koju izvoze, promjene zakonskih okvira i poslovnih odnosa od velike su im važnosti, iako najčešće nisu lako dostupne. Nedostatak takvih informacija u početnoj fazi ugovaranja poslovanja s inozemnim kupcima i partnerima može predstavljati značajan rizik za kompanije koje nastupaju na izvoznim tržištima jer nemaju potpunu sliku o tvrtkama s kojima žele ugovoriti poslove.

Procjena financijske stabilnosti i kreditne sposobnosti

Jedan od najvećih rizika s kojima se suočavaju izvoznici je neplaćanje od strane kupaca. Informacije o bonitetu pomažu tvrtkama da procijene financijsku stabilnost i kreditnu sposobnost potencijalnih partnera te im omogućavaju da identificiraju kupce koji mogu biti nepouzdani u pogledu plaćanja, čime se smanjuje rizik od neplaćenih potraživanja. Znajući da su njihovi partneri financijski stabilni, tvrtke mogu smanjiti neizvjesnost i izbjeći potencijalno rizične situacije koje bi mogle dovesti do financijskih gubitaka i osigurati stabilnost svojeg poslovanja. Također, identifikacijom potencijalnih rizika povezanih s određenim partnerima, tvrtke mogu razviti strategije za njihovo ublažavanje. To uključuje prilagođavanje uvjeta plaćanja, zahtijevanje dodatnih jamstava ili odlučivanje o prekidu suradnje s visokorizičnim partnerima.

Osiguranje potraživanja štiti tvrtke od financijskih gubitaka zbog neplaćanja kupaca

Osiguranje naplate potraživanja se u takvim situacijama postavlja kao imperativ uspješnog poslovanja jer izvoznim kompanijama pomaže u smanjivanju rizika kroz informiranost o urednosti poslovanja kupaca i tržišta. Ako kupac ne ispuni svoje obaveze plaćanja prema kompaniji koja ima ugovoreno osiguranje potraživanja, osiguravajuće društvo pokriva štetu. To omogućava izvoznicima da izbjegnu ozbiljne financijske probleme koji mogu nastati zbog neplaćenih faktura i osiguraju stabilan protok novca.

ACREDIA – pouzdan partner u upravljanju rizicima povezanim izvozom

ACREDIA, društvo specijalizirano za osiguranje potraživanja, kao dio obitelji Allianz svakodnevno provjerava kreditnu sposobnost više od 83 milijuna tvrtki diljem svijeta, informira klijente o pouzdanosti poslova koje namjeravaju sklopiti, osigurava njihova potraživanja i pomaže im upravljati rizicima. Nakon godinu dana uspješnog poslovanja pod vlastitim imenom u Hrvatskoj, ACREDIA nastavlja jačati svoju tržišnu poziciju. S osiguranjem poslovnih kredita i proizvodima kao što su ACREDIA Global ACREDIA Easy, ACREDIA sada nudi i naplatu potraživanja putem novootvorene podružnice i s posvećenim timom iskusnih stručnjaka sa sjedištem u Zagrebu, koji će pružati podršku poslovnim klijentima u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

13. srpanj 2024 10:00