Financije
StoryEditor

PBZ/Croatia osiguranje traži da Luka Ploče napokon isplati dividendu

03. Lipanj 2024.
foto Lider Media

Društvo za upravljanje obveznim mirovinskim fondom PBZ/Croatia osiguranje odlučilo je stati na kraj dugogodišnjoj politici neisplate dividende Luke Ploče. Kako je u ponedjeljak objavljeno na stranicama Zagrebačke burze, PBZ/Croatia osiguranje dao je protuprijedlog za skupštinu dioničara koja će se održati 19. lipnja. Umjesto zadržavanja dobiti od 10,3 milijuna eura, što je predložila Uprava, spomenuti mirovinac traži da se veći dio dobiti, 7,54 milijuna eura rasporedi u zadržanu dobit, a preostalih 2,73 milijuna eura iskoristi za isplatu dividende od 6,50 eura po dionici.

Ako bi se protuprijedlog usvojio, pravo na isplatu dividende imali bi dioničari registrirani 17. lipnja u depozitoriju, a dividenda bi se isplatila najkasnije do 16. kolovoza. U obrazloženju odluke PBZ/Croatia osiguranje je naveo kako prijedlogom Uprave ne dolazi do razumnog povrata vrijednosti za postojeće dioničare, posebno uzimajući u obzir postojeće financijsko stanje Luke Ploče. - Kako Društvo karakteriziraju snažna bilanca i pozitivan rezultat iz operativnog poslovanja, može se zaključiti da je financijsko stanje Društva povoljno - stoji u obrazloženju.

Prema izvješću za prvi kvartal ove godine, u bilanci Luke Ploče krajem ožujka stajalo je 36,5 milijuna eura zadržane dobiti te 20,8 milijuna eura gotovine. - S obzirom na to da Društvo s dovoljnom razinom visokolikvidnih sredstava, eventualna isplata predložene dividende ne može negativno utjecati na poslovnu stabilnost kompanije, te će preostalo stanje likvidnih sredstava biti više nego dovoljno za pokrivanje budućih potreba za normalno funkcioniranje poslovanja - ističe PBZ/Croatia osiguranje

Vodeći dioničar Luke Ploče je tvrtka Energia Naturalis koja drži više od 38 posto udjela. Podsjetimo, ta je kompanija početkom 2019. počela kupovati dionica te luke, a u ljeto te godine odobrena joj je ponuda za preuzimanje po 412 kuna za dionicu. Drugi dioničar po veličini je AZ-ov mirovinski fond kategorije B koji drži 15,8 posto udjela, dok PBZ/CO fond kategorije B ima 8,2 posto dionica.

Pregled skupštinskih odluka od 2010. naovamo pokazuje kako Luka Ploče u tih 14 godina nije isplatila dividendu dioničarima. Ako se izuzmu 2012., 2013. i 2020. kada je kompanija zabilježila gubitak, svih ostalih godina dobit je zadržana.

03. lipanj 2024 15:17