Financije
StoryEditor

Povjesničari Petrić i Branđolica objavili knjigu o ekonomiji kao crvenoj niti hrvatske povijesti

18. Svibanj 2024.
Hrvoje Petrić (lijevo), Tomislav Branđolica i naslovnica njihove knjigefoto Ratko Mavar

Gospodarska povijest ide odozdo, rekla je na predstavljanju nove knjige u izdanju FF Pressa ‘Ekonomska zbilja je crvena nit povijesti: Hrvatska historiografija i ekonomska povijest‘ doajenka ekonomske istoriografije Mira Kolar Dimitrijević, koja je napisala i pogovor. Zato su istraživanja koja spominju Hrvoje Petrić i Tomislav Branđolica značajna za valoriziranje hrvatske ekonomske tradicije, koje je do 1990. plutalo između interesa aktualnih državnih sustava i ideoloških, prije svega marksističkih ograničenja. Ova dosad najobuhvatnija studija – ‘više od pregleda, a manje od sinteze‘ – kako stoji u pogovoru - dragocjeni udžbenik, ali i putokaz novim istraživačima.

U prvom dijelu prati se razvoj ekonomske historije u hrvatskoj historiografiji, a u drugom dijelu autori donose razgovore s istaknutim povjesničarima koji su proučavali razvoj hrvatskog gospodarstva od samih početaka do danas - s Ivanom Ercegom, Mirom Kolar Dimitrijević, Marijanom Matickim, Tomislavom Raukarom i Vladimirom Stipetićem.

Iako pišu o prošlosti, autori pokazuju da su itekako zainteresirani za budućnost, ne samo svoje znanstvene discipline, nego i kompletne hrvatske ekonomije:

‘Onog trenutka kad se osvijesti važnost ekonomske historije za ukupnost razvoja hrvatske historiografije, kao i kad postane jasno koliko je historija kao ekonomski informirana disciplina važna u praćenju dugotrajnih fenomena hrvatske povijesti, a možda i hrvatske perspektive, stvorit će se uvjeti za novi kvalitativni pomak. Dotad ostaje neizvjesno hoće li se sva do sada nabrojana iskustva moći iskoristiti za pokretanje nove faze u razvoju ekonomske historije. Nova faza u svakom slučaju morat će biti više okrenuta vanjskom svijetu, globalnog svjetonazora, ne parohijalna ili partikularna, širokog obuhvata, okrenuta novim metodološkim obrascima i poredbenim metodama. Možda ponajviše, sposobna da stvara nove stručnjake koji zaslužuju šansu profesionalnog razvoja u stabilnim institucionalnim uvjetima‘, zaključuju Petrić i Branđolica.

19. lipanj 2024 16:15