Financije
StoryEditor

Predsjednik FED-a Jerome Powell nastavlja s agresivnom monetarnom politikom

26. Kolovoz 2022.
Jerome Powell

Piše: Anamarija Mujanović

'FED mora nastaviti dok posao ne bude gotov' rekao je Jerome Powell, predsjednik američkih Federalnih rezervi, u uvodnom govoru u Jackson Holeu, iznijevši time svoju najoštriju poruku do sada o odlučnosti američke središnje banke za smirivanjem rastuće inflacije.

FED-ovi dužnosnici ovog su se tjedna okupili u Jackson Holeu na godišnjoj konferenciji čelnika središnjih banki iz cijelog svijeta, a nakon niza izjava njegovih kolega da stope moraju nastaviti rasti i ostati visoke, govor je održao i Powell.

U njegovom dugo očekivanom obraćanju na prvom fizičkom okupljanju od početka pandemije, Powell je rekao da će vrlo vjerojatno doći do određenog usporavanja na tržištu rada.

Opisavši to kao 'nesretne troškove smanjenja inflacije' Powell je naglasio da će kućanstva i poduzeća zasigurno osjetiti konstantnu inflaciju, ali je dodao da bi svi osjetili puno veće posljedice ukoliko FED ne nastavi svoje aktivnosti.

Odgovor je to na brojne sumnje u FED-ovu najagresivniju monetarnu politiku u posljednjih 40 godina i odlučnost da se nastavi pritiskati američko gospodarstvo kako bi se iskorijenila inflacija.

‒ Poduzimamo snažne i brze korake za ublažavanje potražnje kako bi se bolje uskladila s ponudom i kako bismo zadržali inflacijska očekivanja ‒ rekao je Powell.

Powellov govor bio je u oštroj suprotnosti s porukom koju je iznio na prošlogodišnjem simpoziju, kada je predvidio da su skok potrošačkih cijena 'prolazna' pojava koja proizlazi iz problema povezanih s lancem opskrbe. Od tada je postalo jasno da inflaciju pokreće potražnja i da će stoga vjerojatno trajati dulje.

Neće ponavljati prošle greške

Predsjednik FED-a prisjetio se i lekcija iz 70-ih kada je američka središnja banka predsjedala burnim razdobljem te je napravila nekoliko grešaka u politici i nije uspijevala obuzdati inflaciju.

‒ Povijesni podaci snažno upozoravaju protiv preranog popuštanja politike ‒  rekao je dok je objašnjavao da će kamatne stope morati 'neko vrijeme' ostati na razini koja sputava rast. A napomenuo je da je glavna lekcija 70-ih bila da središnje banke mogu i trebaju preuzeti odgovornost za postizanje niske i stabilne inflacije samim time naglašavajući FED-ovu predanost rješavanju problema rasta cijena.

Powell je istaknuo i rizik koji predstavlja duga visoka inflacija.

‒ Što se dulje nastavlja trenutni val visoke inflacije, veća je šansa da će se očekivanja više inflacije ukorijeniti ‒ upozorio je Powell.

Prošli je mjesec središnja banka ostvarila drugo uzastopno povećanje kamatne stope od 0,75 postotnih bodova, dovodeći stopu saveznih fondova na novi ciljni raspon od 2,25 do 2,50 posto. Iz FED-a se još očekuje odluka o trećem povećanju stopa.

Powell je rekao da bi se trebao usporiti trend povećanja kamatnih stopa, no podatke o blagom smanjenju inflacije ocijenio je kao nedostatne te je rekao da poboljšanje od jednog mjeseca ne znači da inflacija ide prema dolje.

25. travanj 2024 13:56