Financije
StoryEditor

Zaustavljen strmoglavi pad povjerenja u private equity fondove, 2023. bi mogla biti godina za pamćenje

06. Veljača 2023.
Private equity fond

Najnoviji indeks pokazuje zaustavljanje onoga što se činilo kao još jedan slobodni pad budući da su inflacija i rat u Ukrajini uzeli danak globalnom gospodarstvu 2022. Najnovije Deloitteovo ispitivanje ‘Očekivanje i povjerenje private equity fondova‘ otkriva tračke optimizma oko tržišne aktivnosti kako se ekonomska očekivanja stabiliziraju, a prodajne cijene smanjuju stvarajući potencijal za dobru godinu, s više od 80 posto ispitanika uvjerenih da će 2023. biti dobra godina u vidu povrata.

Navedeno kod glavnih partnera (General Partner, GP) stvara apetit za ulaganje, s dvostrukim porastom ispitanika koji vide više aktivnih prilika sada (41 posto) nego u ljeto 2022. (18 posto). Transakcije bi mogle biti potaknute smanjivanjem prodajnih cijena, pri čemu gotovo polovica ispitanika (45%) smatra da su se cjenovna očekivanja prodavatelja smanjila u drugoj polovici 2022., a gotovo dvije trećine (64 posto) očekuje da će se smanjiti u prvoj polovici 2023.

- Tržište je doživjelo neuobičajeno velik broj šokova u samo tri godine, pri čemu je post-pandemijski oporavak ustupio mjesto inflaciji i porastu kamata zbog čega su ulagači zastali i razmislili. U 20 godina našeg istraživanja vidjeli smo da je svaki šok popraćen porastom povjerenja, poboljšanjem gospodarskih uvjeta i porastom broja transakcija, stoga vjerujemo da će ulagači iz regije iskoristiti svoje iskustvo kako bi pomogli poduzećima da ostanu otporna i iskoriste prilike za održivi rast u izazovnim vremenima - rekao je Ante Salopek, menadžer u Deloitteovu odjelu financijskog savjetovanja.

ESG kao alat za stvaranje vrijednosti

Izvori financiranja se mijenjaju, pritom se dvije petine investitora više okreću kreditnim fondovima i fondovima direktnog i alternativnog kreditiranja duga s obzirom na otežano financiranje transakcija kreditima poslovnih banaka.

Glavni partneri napreduju na svojim ESG putovanjima, a više od petine su već implementirali obveze i ciljeve vezane uz dekarbonizaciju, što je porast od 50 posto u odnosu na naše ljetno istraživanje. Još dvije petine ispitanika počinje ih razvijati, što je gotovo dvostruko više od našeg posljednjeg istraživanja.

- Ulagači sve više prihvaćaju ESG smjernice kao alat za stvaranje vrijednosti. Vidimo kako se nekadašnje namjere naših ispitanika pretvaraju u smislenu akciju, što je vrlo pozitivan korak -  istaknuo je Salopek.

Doista, većina sudionika u najnovijem istraživanju (52 posto) sada prihvaća ESG kao alat za stvaranje vrijednosti za portfelje, što je značajno više u odnosu na naše posljednje istraživanje, dok dodatnih 24 posto ispitanika vidi ESG kao strategiju za smanjenje rizika.

Dakle, zaključuju u Deloitteu, prošlogodišnji strmoglavi pad je zaustavljen jer iskusni investitori nastoje nastaviti s razvojem portfelja i posla u izazovnoj paradigmi, a očekuje se da će 2023. biti godina za pamćenje

03. lipanj 2023 04:37