Financije
StoryEditor

Pad depozita u bankama zbog upisa državnih obveznica, prelijevanje prekonoćnih depozita na oročene zbog rasta kamata

26. Travanj 2023.
foto Shutterstock

Prema podacima HNB-a, krajem veljače 2023. ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju prekonoćne i oročene depozite iznosili su 54,2 mlrd. eura. U odnosu na isto razdoblje 2022., na osnovi stanja, ostvaren je rast od 10,6 posto ili 5,2 mlrd. eura. Pri tome je u veljači zabilježeno usporavanje rasta na godišnjoj razini budući da je siječnju godišnja promjena iznosila 12,5 posto, stoji u analizi RBA analitičara.

Na mjesečnoj razini zabilježeno je smanjenje ukupnih depozita za 0,8 mlrd. eura ili 1,5 posto. Na osnovi transakcija, ukupni depoziti domaćih sektora zabilježili su smanjenje na mjesečnoj razini za 0,9 mlrd. eura ili 1,7 posto, dok je na godišnjoj razini rast usporio na 9,9 posto u odnosu na 11,9 posto evidentiranih u siječnju.

Rast prekonoćnih depozita, čiji najznačajniji udio čine sredstva na transakcijskim računima, usporio je na  14,4 posto godišnje (u odnosu na 17,2 posto u siječnju). Na mjesečnoj razini evidentirano je smanjenje za 0,6 mlrd. eura ili 1,4 posto. S iznosom od 42,5 mlrd. eura, prekonoćni depoziti činili su 78,4 posto ukupnih depozita.

U odnosu na siječanj prekonoćni depoziti poduzeća smanjeni su za 1,9 posto, dok je na godišnjoj razini zabilježen rast od 9,8 posto. Prema navodima iz HNB-a, nastavak smanjenja prekonoćnih depozita na mjesečnoj razini odraz je odlijeva sredstava na oročene depozite uslijed trenda rasta kamatnih stopa na iste. 

Oročeni depoziti za poduzeća veći za 85 posto

Smanjenje prekonoćnih depozita na mjesečnoj razini bilježi i sektor stanovništva, a u odnosu na siječanj pad je iznosio 1,8 posto. Spomenuto smanjenje odražava upis državnih obveznica od strane stanovništva koji je do kraja veljače iznosio oko milijardu eura. S druge strane, rast prekonoćnih depozita kućanstava usporio je na godišnjoj razini s 23 posto u siječnju na 18,7 posto u veljači.

S druge strane, oročeni depoziti, nominalne vrijednosti od 11,7 mlrd. eura, zabilježili su u veljači smanjenje za 1,8 posto ili 0,2 mlrd. eura u odnosu na siječanj. Rast u odnosu na prethodni mjesec ostvarila su poduzeća sa stopom rasta od 12,2 posto mjesečno (na osnovi stanja). Oročeni depoziti stanovništva smanjeni su za 3 posto na mjesečnoj razini.

Na godišnjoj razini, ova kategorija smanjena je za 1,2 posto (u odnosu na -1,9 posto u siječnju). Istovremeno su oročeni depoziti poduzeća veći za 85 posto godišnje, a kućanstava manji za 11,9 posto u odnosu na veljaču 2022. Oročeni depoziti u veljači su činili 21,6 posto ukupnih depozita kod poslovnih banaka. Najveći udio u oročenim depozitima čine kućanstva, odnosno sektor stanovništva (gotovo 77 posto).

Smanjenje ukupnih depozita domaćih sektora (isključujući opću državu) na kraju veljače posljedica je ponajviše smanjenja depozita sektora stanovništva uslijed upisa državnih obveznica na primarnom tržištu. Istovremeno se kod nefinancijskih poduzeća nastavilo prelijevanje prekonoćnih depozita na oročene uslijed trenda rasta prosječne kamatne stope na oročene depozite.

Prema središnjoj banci, prosječna kamatna stopa na oročene depozite po kojoj su poduzeća deponirala sredstva bila je za 15 baznih bodova viša u odnosu na siječanj (1,6 posto), što je također poticalo prelijevanje s prekonoćnih depozita. S druge strane, kod stanovništva je prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene oročene depozite u veljači iznosila 0,5 posto, odnosno 30 baznih bodova više u odnosu na prethodni mjesec, stoji u analizi RBA analitičara.

19. travanj 2024 20:04