Financije
StoryEditor

Unatoč strahu od recesije ECB podigla kamatne stope na najvišu razinu u više od desetljeća

27. Listopad 2022.

Europska središnja banka povećala je svoju ključnu kamatnu stopu na najvišu razinu u više od desetljeća, produbljujući tako svoju borbu protiv rekordne inflacije i vjerojatne recesije.

Kako su mnogi stručnjaci i očekivali, ECB je povećao stopu za tri četvrtine boda, a u priopćenju nakon sastanka u Frankfurtu navode i da se očekuje daljnje podizanje stopa.

Nastavljajući s povećanjima stopa, čak i uz velike probleme na energetskom tržištu, ECB je ponovo potvrdio svoju predanost vraćanju kontrole nad inflacijom koja raste pet puta više od ciljanih dva posto.

Dužnosnici su također pooštrili uvjete za više od 2 trilijuna eura jeftinih zajmova bankama poznatim kao TLTRO. Sporazumi su postali problematični nakon što su nedavna brza povećanja kamatnih stopa omogućila zajmodavcima da postave TLTRO gotovinu na račune ECB-a i ostvare prihod bez rizika.

S predsjednicom Christine Lagarde i njezinim kolegama koji nastavljaju s povećanjem stopa koji se ranije ove godine činio gotovo nezamislivim, fokus se pomiče na to koliko visoko troškovi zaduživanja mogu ići dok se kućanstva i dalje bore s rastućim računima energije.

Neki su dužnosnici javno naznačili da ovaj potez možda nije posljednji te veličine. Analitičari smatraju da će kamatna stopa na depozite dosegnuti vrhunac od 2,5 posto u ožujku, iako očekuju da će se tempo povećanja smanjiti nakon ovog mjeseca.

Političari su se polako počeli suprotstavljati brzo rastućim troškovima zaduživanja dok njihova gospodarstva popuštaju pod teretom energetske krize. Nova talijanska premijerka, Giorgia Meloni, iskoristila je svoj prvi govor u parlamentu da kritizira povećanje stopa, dok je francuski predsjednik Emmanuel Macron također izrazio nezadovoljstvo.

19. travanj 2024 19:36