Financije
StoryEditor

Vodič za početnike: Kako otvoriti račun u SKDD-u

31. Svibanj 2024.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je izvijestio da je do sada upisano 190 milijuna eura trezorskih zapisa, a više od 12 tisuća građana sudjelovalo je u upisu. Podsjetimo, za građane je u ponedjeljak krenuo novi krug upisa trezorskih zapisa, treći po redu, pri čemu Ministarstvo financija cilja postići nominalni iznos od 900 milijuna eura.

Kako prenosi Hina, datum izdanja trezorskih zapisa je 6. lipnja, minimalni iznos upisa po ulagatelju iznosi tisuću eura, godišnji prinos za ‘trezorce‘ ročnosti od tri mjeseca iznosi 3,75 posto, a onih od godinu dana 3,65 posto. Trezorci se kupuju uz popust, pa minimalni iznos ulaganja za jedan ‘tromjesečni‘ trezorski zapis iznosi 990,74 eura, odnosno 964,88 eura za onaj s dospijećem od godinu dana. Građani će po dospijeću dobiti tisuću eura za jedan zapis, što znači da će na jednom trezorskom zapisu ročnosti tri mjeseca moći zaraditi 9,26 eura, a na onom kojem je dospijeće za godinu dana 35,12 eura. Prinosi na dvije ročnosti su tako identični kao i u izdanju trezoraca u veljači ove godine.

Kako smo već izvijestili, upis trezoraca omogućen je kroz dva kanala - putem 170 poslovnica Fine te digitalne platforme e-riznica. Za fizički upis u Fini građani sa sobom moraju ponijeti važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu, a jedan od podataka koji moraju imati ‘pri ruci‘ je i onaj o broju računa u poslovnoj banci. Za upis putem digitalne platforme ključni su podaci OIB i IBAN.

Mnogi će se prilikom upisa trezoraca prvi puta susresti i sa Središnjim Klirinškim Depozitarnim Društvom (SKDD), ustanovom putem koje se vrši prijeboj i namira iz transakcija s vrijednosnim papirima. Drugim riječima, SKDD vodi evidenciju o vlasnicima vrijednosnih papira, kao i sve promjene na vlasničkim pozicijama.

Naravno, nama je za ovaj tekst povod bio upis trezoraca, no sa SKDD-om se susreću svi oni koji djeluju na tržištu kapitala pa je za početnike često pitanje ‘kako otvoriti račun u SKDD-u ako želim uložiti u trezorce?‘.

Prema SKDD-u, osnovni račun vrijednosnih papira otvorit će se u postupku uključenja trezorskih zapisa u usluge SKDD-a. Dakle, nije potrebno prethodno otvarati račun vrijednosnih papira, a vrijedi znati i da se ulagateljima račun otvara bez naknade.

Ipak, pri upisu trezoraca treba pripaziti na obavijest o općim podacima, PIN-u i novoupisanim vrijednosnim papirima koja će vam biti otpremljena preporučenom pošiljkom pa ju je potrebno i preuzeti.

– Molimo sačuvajte podatke o oznaci računa i PIN-u, provjerite točnost upisanih podataka te aktivirajte besplatnu uslugu e-Ulagatelj – poručili su iz SKDD-a. Naime, za sve dionice pojedinca postoji samo jedan PIN SKDD-a, a ako ga kojim slučajem izgubite izdavanje novoga morat ćete platiti 6,64 eura.  

Idealna je to situacija za sve koji žele ulagati da besplatno bez posredništva otvore račun u SKDD-u koje se za fizičke osobe obavlja preko ovlaštenih članova SKDD-a poput brokerskih kuća, investicijskih tvrtki, banaka ili drugih financijskih institucija koje su članovi SKDD-a. 

Pet koraka kod otvaranja računa preko ovlaštene institucije

1. Odaberite ovlaštenog člana SKDD-a koji su izlistani na njihovoj web stranici te ih zatražite otvaranje računa za vrijednosne papire

2. Prikupite potrebnu dokumentaciju. Za otvaranje računa potrebni su vam osobni dokumenti (osobna iskaznica ili putovnica) i ostali dokumenti koje institucija može zahtijevati (npr. OIB, dokaz o adresi prebivališta).

3. Potrebno je ispuniti obrasce poput ugovora o otvaranju računa i drugih formulara. 

4. Verifikacija i otvaranje računa. Nakon što predate svu potrebnu dokumentaciju i potpišete obrasce, institucija će obaviti potrebne provjere i otvoriti vam račun u SKDD-u.

5. Nakon otvaranja računa, dobit ćete obavijest i informacije o svom računu za vrijednosne papire.

20. lipanj 2024 12:48