Klub izvoznika
StoryEditor

Brojimo šlepere (S04E01): Ferro-Preis mjesečno u inozemstvo otpravi 60 šlepera

26. Listopad 2023.
Ferro-Preis

Liderova akcija ‘Brojimo šlepere‘ ulazi u svoju četvrtu sezonu. Dok neki broje turiste, mi brojimo šlepere s robom za izvoz koji su za nacionalnu ekonomiju značajniji od izvoza usluga, a to je u javnosti sasvim zanemarena spoznaja. 

Čakovečka tvrtka Ferro-Preis posluje od 1991. godine u sklopu PREIS Grupe sa sjedištem u Austriji. Riječ je o ljevaonici sivog i nodularnog lijeva, ujedno i živom dokazu da ‘heavy‘ metal u Hrvatskoj još uvijek živi. 

Na mjesečnoj razini Ferro-Preis tako otpravi 60-ak šlepera prema različitim destinacijama izvan Hrvatske, dakle 600 do sada, a 720 šlepera otići će iz njihove tvornice do kraja ove godine. Njihov proizvodni program se sastoji od cijevi i spojnih komada (fitinga) za sustave odvodnje koje proizvode pod vlastitom robnom markom Preis drainage system te industrijskih komponenti od sivog i nodularnog lijeva.

Ferro-Preis je gotovo u potpunosti orijentiran na strana tržišta, što zbog njihove strategije, što zbog slabosti hrvatske industrije. Čak 97 posto prihoda ostvaruju izvozom, a za ostalih tri posto mogu reći da većim dijelom također posredno dolazi od izvoza, preko domaćih kupaca, renomiranih proizvođača industrijske opreme i strojeva.

- Kupci industrijskih odljevaka su redom lideri iz pojedinih industrijskih branši, renomirani proizvođači pumpi, ležajeva, elektromotora i generatora, poljoprivrednih strojeva, željezničkih vozila... Naše najveće tržište je Europska unija, posebno Njemačka i Austrija, a izvozimo u Italiju, Irsku, Češku, Francusku, Mađarsku, Sloveniju i ostale zemlje - rekao je Renato Martinjak, direktor prodaje i marketinga u Ferro-Preisu. 

Osim na tržište Europe, njihove cijevi, fitinge i industrijske odljevke izvoze i na druge kontinente, na primjer u SAD, Aziju i Bliski Istok.

Ipak, napominje Martinjak, uz sve važne projekte širom svijeta u kojima sudjeluju s njihovim proizvodima, posebno su ponosni na činjenicu da su njihove cijevi i spojni komadi ugrađeni u drenažni sustav Pelješkog mosta.

Naših 200-tinjak vrijednih radnika je do početka listopada ove godine proizvelo otprilike 6.000 tona odljevaka, odnosno čak 1,5 mil komada različitih proizvoda - zaključuje Martinjak. 

Akcija ‘Brojimo šlepere‘ se nastavlja pa ovom prilikom pozivamo sve poduzetnike da nam se jave s informacijama o količini svojih kamiona i šlepera koje pune za izvoz. Javite nam se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na naše društvene mreže.

29. travanj 2024 18:00