Klub izvoznika
StoryEditor

DHL sa znatno manjom dobiti i prihodom u drugom tromjesečju

01. Kolovoz 2023.

Njemačka logistička i poštanska grupa DHL izvijestila je o oštrom padu prihoda i dobiti u drugom tromjesečju pod pritiskom smanjene potražnje za prijevozom tereta i nižih vozarina.

U razdoblju od travnja do lipnja prihod grupe smanjio se za 16,4 posto, na 20,1 milijardu eura.

Najoštrije se smanjio prihod u djelatnosti međunarodnog prijevoza robe i špedicije, za 41 posto, na 4,84 milijarde eura. 

Vozarine su se spustile s visokih razina iz razdoblja pandemije, pritisnute slabijom osobnom potrošnjom širom svijeta, visokom inflacijom i nagomilanim zalihama, što znači manju zaradu za špeditere poput DHL-a, Kuehne+Nagela i danskog DSV-a, objašnjava Reuters.

– Svi smo znali da nas čeka normalizacija, nakon iznimne 2022. godine, i sada joj svjedočimo – rekla je šefica financija DHL-a Melanie Kreis novinarima tijekom konferencijskog poziva.

U DHL-lovom odjelu Nabavnih lanaca prihod je pak porastao za četiri posto, na 4,23 milijarde eura, zahvaljujući većem obujmu elektronske trgovine u Europi.

Grupa je zaključila tromjesečje s operativnom dobiti (EBIT) od 1,67 milijardi eura, manjom za 27 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Povisili su donju granicu planirane godišnje EBIT-a, sa šest na 6,2 milijarde eura, i potvrdili gornju granicu od sedam milijardi eura. U ‘iznimnoj‘ 2022. godini iznosila je 8,44 milijardi eura.

– Uvjereni smo da ćemo ponovo povećati EBIT na srednji rok i generirati više od osam milijardi eura u normaliziranom gospodarskom okruženju – rekla je Kreis, potvrdivši srednjoročne prognoze.

27. travanj 2024 17:08