Klub izvoznika
StoryEditor

Grupa KONČAR i u drugom kvartalu 2023. godine nastavlja s izvanrednim rezultatima

27. Srpanj 2023.
Gordan Kolak, predsjednik Uprave Konačarafoto Pixsell

Nakon izvanrednih rezultata u prvom kvartalu 2023. godine, Grupa KONČAR je i u drugom tromjesečju nastavila s ostvarivanjem značajnog rasta uz rekordni broj novougovorenih poslova. Novougovoreni poslovi u prvom polugodištu 2023. zaključeni su u iznosu od 748,1 milijuna eura i više su nego dvostruko veći od ugovorenih poslova u istom razdoblju prošle godine. Vrijednost otvorenih obveza, backloga, iznosi 1.337,4 milijuna eura, dok su otvorene narudžbe za iduću godinu već dostigle razinu od 630 milijuna eura, objavila je grupa. 

Pozitivan trend novougovorenih poslova i dalje bilježi poslovni segment prijenosa i distribucije električne energije, dok je zelena tranzicija, koja je u zemljama Europske unije u punom zamahu, rezultirala još većom potražnjom za transformatorima. Grupa KONČAR je tako ostvarila rekordan iznos novih narudžbi, poglavito na tržištima Njemačke, Švedske i Austrije, a za što je zaslužno povjerenje koje su gradili desetljećima kao i kvaliteta te pouzdanost KONČAREVIH rješenja. To dodatno potvrđuju i poslovni rezultati koji prikazuju kako omjer novougovorenih i realiziranih poslova, book-to-bill ratio, u prvom polugodištu na tržištu Njemačke iznosi 3,2, ukazujući tržišna kretanja te opseg potražnje za elektroenergetskom opremom.

- Na odličan financijski rezultat Grupe KONČAR, osim novougovorenih poslova i backloga, utjecao je i značajan rast prihoda unatoč višim troškovima poslovanja nego u vrijeme prije pandemije i rata u Ukrajini. Konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga ostvareni su u iznosu od 382,9 milijuna eura, što je 93,9 milijuna eura ili 32,5 posto više u odnosu na rezultate ostvarene za prvo polugodište 2022. godine. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje i dalje prati pozitivan trend rasta te u prvom polugodištu iznosi 67 posto. Rast je ostvaren na najznačajnijem tržištu Europske unije, čiji udio u izvozu iznosi 75 posto, ali i na svim ostalim tržištima - navodi Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

Financijske rezultate, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, potrebno je sagledati na normaliziranoj osnovi zbog visokog iznosa jednokratnih stavki u prošlogodišnjim ostvarenjima grupe KONČAR. Normalizirana EBITDA iznosi 34,3 milijuna eura i veća je za 13,9 milijuna eura ili 68,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a normalizirana neto dobit iznosi 23,3 milijuna eura i više je nego dvostruko veća (za 12,7 milijuna eura) u odnosu na prošlogodišnje rezultate. Iako je zaustavljen rast cijena sirovina i materijala na tržištu i dalje vlada neizvjesnost, prije svega zbog rata u Ukrajini koji još uvijek traje.

Drugo tromjesečje Grupe KONČAR obilježili su i važni događaji, poput potpisivanja ugovora sa Zagrebačkim električnim tramvajem o kupoprodaji 20 niskopodnih tramvaja u vrijednosti od 37,8 milijuna eura. Ugovori su potpisani u okviru projekta Primjena zelenih tehnologija u željezničkom putničkom prijevozu iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026, a predstavljaju nastavak uspješne suradnje KONČARA i ZET-a temeljem koje su u razdoblju od 2005. do 2010. godine isporučena ukupno 142 niskopodna tramvaja.

Podsjetimo, u drugom tromjesečju KONČAR je s VERBUNDOM sklopio važan ugovor za revitalizaciju hidroelektrana u Austriji i Njemačkoj, a važni ugovori sklopljeni su i sa Svenska Kraftnät (SVK), švedskim operatorom prijenosnog sustava za složene projekte proširenja 220 kV transformatorske stanice Linnvasselv i rekonstrukcije primarne opreme te sustava zaštite i upravljanja na sedam transformatorskih stanica od 220 kV u blizini Stockholma.

Knjiga ugovora raste i za 2025. za koju su već do prve polovice ove godine ugovoreni novi poslovi u iznosu od ukupno 139 milijuna eura, što KONČAR ispunjava optimizmom da u narednom razdoblju podigne poslovanje na još višu razinu, stoji u priopćenju grupe. 

18. srpanj 2024 15:58