Klub izvoznika
StoryEditor

Grupa Končar: Prodaja već u prvih devet mjeseci veća od tri milijarde kuna

05. Studeni 2022.
14. konferencija Dan velikih planova, Okrugli stol: Upravljanje rizicima i održivost. Gordana Kolakfoto Rene Karaman

Više od šezdeset posto prihoda od prodaje Končar je u prva tri kvartala ostvario na inozemnim tržištima, na kojima je u ovoj godini istodobno ugovorio nove poslove u vrijednosti od gotovo četiri milijarde kuna

Končar, najveći hrvatski izvoznik i regionalni predvodnik u elektroenergetici, u prvih je devet mjeseci ove godine ostvario 3,05 milijardi kuna prihoda od prodaje proizvoda i usluga, što je za 26,4 posto više u odnosu na isto razdoblje iz rekordne 2021. godine. Konsolidirana neto dobit Končarevih društava iznosi 277,3 milijuna kuna i veća je za 81 posto nego u isto vrijeme lani.

Čak 61,1 posto prihoda ostvario je na inozemnim tržištima, na kojima je istodobno zabilježen rast novougovorenih poslova i narudžbi. U prvih devet mjeseci vrijednost ugovorenih novih poslova iznosila je gotovo četiri milijarde kuna. Više od 70 posto izvoza ostvareno je na tržištima Europske unije, pri čemu su najbolji rezultati postignuti u Njemačkoj.

– Ostvareni rezultati nastavak su pozitivna trenda poslovanja unatoč svim negativnim i složenim makroekonomskim uvjetima koji prate poslovanje unatrag tri godine. Rat u Ukrajini i gospodarske sankcije Rusiji nadovezali su se na i dalje prisutne poremećaje u opskrbnim lancima. U tako neizvjesnom okružju menadžment Grupe Končar morao je brzo reagirati i organizirati što učinkovitije poslovne aktivnosti kako bismo mogli apsorbirati takav ekstreman šok na poslovanje, nezabilježen u posljednjih nekoliko desetljeća. Rast novougovorenih poslova i stanje narudžbi pokazatelji su koji nam ulijevaju optimizam da ćemo i u idućem razdoblju ostvariti dobre rezultate – ističe mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara. 

19. travanj 2024 17:31